V Líščom údolí vyrúbu 300 stromov, väčšinu nechajú po vypílení ležať na mieste

10.10.2019
Páčil sa vám článok?

Približne 300 suchých stromov, ktoré ohrozujú návštevníkov v lese Sitina (Líščie údolie v Karlovej Vsi), Mestské lesy Bratislava odstránia. Informoval o tom riaditeľ podniku Matej Dobšovič. Väčšina stromov však zostane po vyrúbaní v lese. Svoj názor vyjadrite v ankete.

Zmiznúť by mali najmä stromy, ktoré rastú pozdĺž častejšie využívaných chodníkov. "Pri každom silnom vetre spadne na Sitine nejaký strom, niekedy aj viac stromov. Hoci je to v prírode bežné, predstavuje to riziko pre návštevníkov lesa. Niektoré stromy sú už povalené vetrom a opierajú sa o susedné. Stromy vzdialenejšie od chodníkov sa podľa informácií mestských lesov píliť nebudú," informovala na svojej stránke mestská časť Karlova Ves.

Mestské lesy ďalej argumentujú, že suché stromy sú použiteľné len ako palivo, ich spálením sa do atmosféry uvoľní veľké množstvo oxidu uhličitého, ktorý stromy za svoj život odčerpali z atmosféry a aby bol tento pre atmosféru negatívny dôsledok spôsobený ťažbou suchých stromov minimalizovaný, bude pri pílení veľká väčšina z nich ponechaná v lese. Mestské lesy vyvezú len tie stromy, ktoré vypília
pozdĺž lesných ciest prejazdných nákladným autom. S pílením začnú po ukončení vegetačného obdobia.

(ms)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie