Napísali ste nám 15/2000

30.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Som Bratislavčan, ale žijem už dvanásť rokov na Novom Zélande. Každý rok sa na pár týždňov vraciam domov a sledujem takto vývoj môjho rodného mesta v odstupoch. Možno preto je každá zmena v meste pre mňa markantnejšia.

Sledujem zmŕtvychvstanie historickej Bratislavy, ale súčasne aj zánik záhradného mesta v kopcoch nad ním. Sledujem zánik výhľadov na mesto, ako ste písali v poslednom čísle. Čudujem sa, ako je to možné.

U nás vo Wellingtone neexistuje, aby niekto postavil vyšší dom na pobreží a tak obmedzil krásny výhľad na more. Bohaté spoločnosti by to rady urobili. Neexistuje však, aby sa im to povolilo. To by tu bola asi revolúcia. Tam, kde je krásny výhľad, je automaticky chránený pred zastavaním. Naopak pre majiteľov okolitých nehnuteľností je výhľad impulzom na to, aby pri verejnom vyhliadkovom mieste otvorili reštauráciu, bufet alebo záhradnú kaviarničku. Nie namiesto, ale popri.

V meste Christchurch, v rámci dohody o zachovaní európskeho rázu v centre mesta, sa nedá, aby niekto postavil dom vyšší, ako je miestna katedrála. Urobme aj v Bratislave dohodu o udržaní pozoruhodných hodnôt mesta, napríklad aj  spomínaných výhľadov, pokým nie je neskoro.

Martin Lacina, Wellington (Nový Zéland)
LIST ČITATEĽA

~ ~ ~
Pred autobusovou stanicou Mlynské nivy, na zastávke autobusu číslo 21 je pod dvoma stromami celé smetisko (ohradené na ochranu stromov kamennými kockami!)

Pôsobí to veľmi zle (oproti honosná budova VÚB) na nás Bratislavčanov a určite aj na návštevníkov nášho mesta. Ak by ste mohli príslušných zodpovedných upozorniť na tento jav, budeme Vám ja, ale iste aj iní, veľmi vďační.

Eugénia B., Bratislava
LIST ČITATEĽA

~ ~ ~
Po viacročných skúsenostiach s organizovaním denných táborov, usporiadalo MKC, Gaštanová 19 aj prvý 12-dňový tábor pre deti v Terchovskej doline v rekreačnom stredisku Bránica v termíne od 3.7.-14.7.2000.

Všetky deti, vrátane mojej dcéry, boli unesené bohatosťou pripraveného programu. Počas pobytu nechýbali celodenné výlety, turistika, karneval, súťaže, športové hry. Únavný večer zakončili svorne na diskotéke. Na veľké prekvapenie detí, ukončenie celého pobytu bolo veľmi netradičné. Usporiadatelia zorganizovali uprostred leta Vianoce s ozdobeným stromčekom, prskavkami a darčekmi.

Letný tábor zanechal hlboké spomienky u mojej dcéry až do takej miery, že sa rozhodla naďalej tráviť prázdniny v dennom tábore organizovanom MKC. Touto cestou by som chcela poďakovať MKC na Gaštanovej ulici 19 za stopercentne zorganizovaný letný tábor pre naše deti a dúfam, že podobné tábory sa budú organizovať aj v budúcnosti.

Elena Sabolová, Bratislava
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?