Mesto odstraňuje invázne dreviny: Pomôžu tým žiaducim druhom mestskej zelene

28.9.2019
Dúbravka  kúpi multikáru a vysavač na psie exkrementy - dubr zelen
Páčil sa vám článok?

Podľa mesta je nevyhnutnou súčasťou starostlivosti o mestskú zeleň je aj odstraňovanie inváznych druhov. Keďže táto zákonná povinnosť bola dlhodobo zanedbávaná, odstránenie invázneho druhu dnes už často znamená výrub viacročného vzrastlého stromu, na ktorý si obyvatelia zvykli.

 "V skutočnosti sú ale tieto druhy mimoriadne škodlivé. Vďaka svojmu extrémne rýchlemu rastu priestorovo utláčajú okolitú vegetáciu a žiaduce druhy mestskej zelene. V centre mesta devastujú fasády budov, kde sú schopné sa bez akýchkoľvek problémov uchytiť v medzerách betónu a začať tam rásť, " informuje magistrát na sociálnej sieti Facebook.

Ako ďalej uviedli, dve najznámejšie invázne dreviny v našom meste - pajaseň žliazkatý (Ailanthus altissima) a javorovec jaseňolistý (Negundo aceroides) sú pre svoju toxicitu škodlivé nielen pre naše pôvodné druhy drevín a ich biotopy, ale aj pre človeka a živočíchy. Pajaseň žliazkatý pochádza z Číny a do Európy sa dostal v 18. storočí. Je jedným z najrozšírenejších invazívnych ázijských druhov na Slovensku a tiež v Európe. Pôvodne bol pajaseň parková drevina, ktorá v súčasnosti expanduje do voľnej krajiny teplých oblastí, akou je aj južné Slovensko.

Bratislava je podľa zákona č. 543/2002 Z. z. o ochrane prírody a krajiny povinná starať sa o pozemok na území hlavného mesta tak, aby nedochádzalo k rozšíreniu týchto druhov na jeho pozemku a v prípade výskytu inváznych druhov je povinná ich odstraňovať. Preto sa budeme snažiť pristupovať k eliminácii inváznych drevín zodpovedne. Viacej vám k tejto téme povie vo videu splnomocnenec pre zeleň a životné prostredie, Andrej Kovarik.

(mag,nc)

Páčil sa vám článok?