Bratislava je opäť viac otvorená verejnosti - sprístupňuje dátový portál

24.9.2019

Zdroj: abn

Páčil sa vám článok?

Filozofiou nového vedenia mesta je moderný otvorený a pro-klientsky orientovaný úrad. Úrad, ktorý je schopný otvorene a priamo komunikovať s Bratislavčanmi a zároveň je schopný zapájať ich do rozhodovacích procesov. Svoje rozhodovanie opiera o dáta, podporuje inovácie a inovatívne postupy. Aj preto analytické a IT oddelenie hlavného mesta pripravilo open data portál, kde odbornej aj laickej verejnosti sprístupňuje otvorené dáta.

"Princíp otvorených dát je jednoduchý, zverejnime dáta v strojovo čitateľnom a spracovateľnom formáte a nechajme ľudí – firmy – občianske združenia,  nech z nich vyťažia maximum informácií. Momentálne sme pre verejnosť na portáli sprístupnili viac ako 370 datasetov s 522 dátovými zdrojmi, ktoré pochádzajú z magistrátu, mestských organizácií, ale aj zo stránok Štatistického úradu SR, Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR, Ministerstva vnútra SR a mnohých ďalších ministerstiev a iných orgánov verejnej moci. V rámci mestských organizácií sa do zverejňovania zapojili napríklad Mestská polícia, Bratislava Tourist Board, Bratislavská vodárenská spoločnosť, Dopravný podnik Bratislava či Mestské lesy. Ich spoločnou črtou je, že tvoria a poskytujú dáta o Bratislave," informoval médiá hovorca magistátu Peter Bubla. Portál je dostupný na webovej adrese: https://opendata.bratislava.sk/

"K najzaujímavejším poskytnutým dátam určite patria dáta od mestskej polície, ktoré obsahujú priestupky lokalizované až na ulicu. Ich kombináciou a vizualizáciou s poskytnutou vrstvou z pilotnej pocitovej mapy môžu byť spracované zaujímavé informácie. Pre tvorcov inovatívnych aplikácií budú určite výnimočné priestorové dáta z nášho oddelenia o cestách, námestiach, chodníkoch či budovách, prípadne o električkových alebo trolejbusových tratiach. Ich kombinácia s dátami z registra adries alebo vrstvou zobrazujúcu stromy či obyvateľov v základných sídelných jednotkách môže pomôcť verejnosti zreálniť informácie o tom, kde je ako hustá zástavba, koľko ľudí tam má trvalý pobyt a aká je tam cestná či chodníková vybavenosť," pokračuje Bubla.  

"Občania a návštevníci Bratislavy môžu v centre mesta využívať bezplatne Wi-Fi pripojenie na internet. Koľko je užívateľov tejto služby, koľkí sú noví a koľkí sa k jej používaniu vracajú, v akých lokalitách, aká je dĺžka ich pripojenia či aký prehliadač používajú, je tiež súčasťou open data portálu. Bratislava sa týmto krokom stáva trendsetterom medzi samosprávami v oblasti otvorených dát a určite týmto nekončíme. Chystáme ešte podrobnejšie dáta o financovaní Bratislavy, územnom plánovaní, odpadovej politike. Z útvaru hlavnej architektky zasa dáta zverejňujúce informácie o hodnotení dopadov extrémnych horúčav a intenzívnych zrážok ako najčastejších prejavov zmeny klímy," dodal bratislavský hovorca.

(ts)

Páčil sa vám článok?