Zmenené Komenského námestie: Len traja ľudia chceli späť parkovisko

22.9.2019
0
Gábor Bindics

Zdroj: lb

Páčil sa vám článok?

V minulosti tu parkovali autá a posledné dva roky bol tento priestor v centre Bratislavy zanedbaný. Tento smutný pohľad je dnes minulosťou. Komenského námestie (za historickou budovou SND) bolo v lete miestom, kde sa premietali filmy, deti chodili na divadelné predstavenia, mladí hrali bedminton a pingpong a starší tancovali spoločenské tance. Priestor sa podarilo oživiť vďaka splnomocnencovi za tvorbu mestského priestoru Gáborovi Bindicsovi a primátorovi mesta Matúšovi Vallovi.

„Keď mesto zobralo späť tento priestor, dostali sme zadanie, čo s ním urobíme, kam ho posunieme. Použili sme kvetináče, čo neskôr pribudnú na Kamenné námestie.  Dali sme sem stoličky, ktoré sú po celom centre na sedenie. Vysadili sme dookola zeleň do kvetináčov a z jednej strany sme otvorili koridor pre chodcov. Pridali sme osvetlenie, keďže námestie nie je napojené na mestské osvetlenie,“ hovorí Gábor Bindics, ktorý menil verejné priestory aj v zahraničí. Počas letných mesiacov na Komenského námestí fungovali gastro stánky, ktoré každý týždeň ponúkali iné jedlá. 

Kým však premýšľali nad zadaním, ako pretvoriť tento verejný priestor pre Bratislavčanov, otvorili diskusiu. Vyše 1400 ľudí, čo je obrovská vzorka, vyjadrilo svoj názor v dotazníkoch. „Zásadná informácia pre nás bola, že len pár ľudí by zatiaľ chcelo mať naspäť parkovisko. Veľa ľudí chce tu naopak mať zeleň a oddychové  kultúrne aktivity,“ povedal nám splnomocnenec.  

Práve preto počas leta premietali urbanistické filmy, na ktoré chodilo okolo 50 ľudí. Úspech mali detské divadielka, ale aj piatkové večery tanca. Zo športových aktivít si tu Bratislavčania mohli vybrať pin pong alebo bedminton. Tieto športové aktivity fungujú aj dnes a budú pokračovať, keď to počasie umožní. „Do konca októbra, kým je relatívne pekné počasie okolo jedenástej  hodiny sa rozložia stoličky, prinesú rakety a lopty a ľudia si môžu zahrať naďalej pin pong a bedminton. Večer sa zapínajú svetlá a o deviatej vypínajú. Má to na starosti Lokálna správa, čo je iniciatíva na Živom námestí,“ dodal splnomocnenec. 

Komenského námestie dnes:

Zdroj: lb

​Námestie je už dnes v správe mesta a od novembra tu už nebudú fungovať voľnočasové aktivity. Tým pádom Lokálna správa zo Živého námestia sa nebude o priestor starať programovo a nebude vykladať každý deň stoličky a iné veci súvisiace so športovými aktivitami. Do konca roka by mala byť vypísaná súťaž na rekonštrukciu námestia, aby v ďalšom roku sa tu mohli schádzať a baviť Bratislavčania.

Komenského námestie počas leta: Akcia Tango pre každého

Zdroj: ms

​Bábkové divadlo pre deti:

Zdroj: ms

(lb)

Páčil sa vám článok?