Zaujímavosti o mestskej časti Devínska Nová Ves

30.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

História obce siaha hlboko do minulosti. Dokumentujú to unikátne nálezy slovansko-avarského pohrebiska a archeologické nálezy z obdobia Samovej ríše. Dnešné obyvateľstvo tvorí spoločenstvo Slovákov, Čechov a Chorvátov a dokonca aj malej skupiny potomkov Talianov.

Obec Devínska Nová Ves sa v minulosti postupne volala Wyfalw, Wyfalu, po maďarsky Dévényújfalu, po nemecky Theben Neudorf. Devínska Nová Ves patrila medzi poddanské osady devínskeho panstva.

Po bitke pri Moháči v polovici 16. storočia začali vtedajšiu osadu devínskeho panstva obsadzovať Chorváti. Do konca storočia sem prišli v troch vlnách a počtom úplne prevýšili starousadlíkov. V tom čase sa obec začala nazývať Chorvátskou Novou Vsou. Ešte v 19. storočí tu boli Chorváti väčšinovým etnikom a archaická forma chorvátskeho nárečia sa zachovala dodnes. Po vzniku Československa sa v Devínskej Novej Vsi usadili aj Česi, ktorí si tu vytvorili vlastnú kolóniu.

Devínska Nová Ves vás môže príjemne prekvapiť niekoľkými pozoruhodnosťami. Jednou z nich je Kostol sv. Ducha. Postavili ho Chorváti v 16. storočí a (aj keď bol niekoľkokrát rekonštruovaný) nesie typické znaky starej chorvátskej renesančnej architektúry.

V 19. storočí vznikli v Devínskej Novej Vsi prvé podniky - vápenka, tehelňa a pálenica.

Na začiatku 19. storočia prešli napoleonské vojská po obsadení Rakúska po moste cez rieku Morava a pri postupe na Bratislavu Devínsku Novú Ves spustošili.

V roku 1831 obec zachvátila morová epidémia, ktorej podľahlo 107 obyvateľov.

Od roku 1838 fungovalo pravidelné spojenie konskej železnice, ktorá viedla z Bratislavy cez pontónový most v Devín­skej Novej Vsi do Viedne.

Medzi Devínskou Novou Vsou, Devínom a Dúbravkou sa rozprestiera štátna prírodná rezervácia Devínska Kobyla. Jedinečnosť tohto územia dokumentuje výskyt 234 druhov húb, 110 druhov lišajníkov, 100 druhov machov a 1100 druhov rastlín. Cez rezerváciu vedie 4 km dlhý náučný chodník so siedmimi tematickými zástavkami s informačnými panelmi.

V posledných parlamentných voľbách v mestskej časti Devínska Nová Ves získali najväčšiu podporu kandidáti za KDH. Spoločne s poslancami DU, NSK, DS a niekoľkými nezávislými poslancami sa snažia presadzovať zámery, s ktorými išli pred štyrmi rokmi do komunálnych volieb.

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie