Základná škola v Petržalke: Kompetentní dali stopku autám a priestor dali žiakom

19.9.2019
0
Tomáš Palkovič (vľavo) a Matúš Repka

Zdroj: lb

Páčil sa vám článok?

Počas týždňa mobility sa zmenil verejný priestor pred Základnou školou Dudova. Autá v priestore pred školou budú už natrvalo minulosťou. Brániť im v tom budú betónové kochlíky a deti tak budú pred autami v bezpečí. S iniciatívou na základe petície prišli poslanci Teamu Vallo, mestská časť Petržalka a vedenie školy. Iniciatívu na zmenu verejného priestoru podporili rodičia a tiež primátor Matúš Vallo.

„Každé ráno pred školou vznikal nebezpečný mix áut a detí. Hrozilo, že nejaké auto nacúva do žiaka a ublíži mu,“ povedal petržalský poslanec Matúš Repka (na foto vpravo). Práve s ním a ďalším poslancom Tomášom Palkovičom (vľavo) z Vallo Teamu sme sa stretli pred školou. Cieľom iniciatívy podľa oboch bolo vyčistiť priestor od áut a vrátiť ho žiakom. Ako sme sa dozvedeli, magistrát im venoval betónové kochlíky, ktorými uzavreli priestor pred školou pred autami.

„Dôvodom je, aby sa dalo bezpečne prísť pred školu a bezpečne sa tu pohybovať,“ doplnil Tomáš Palkovič. Obaja sú spokojní, že za posledné dni si všimli, že viac žiakov chodí do školy na bicykloch a kolobežkách.  A práve na tomto priestranstve žiaci teraz trávia viac času s kamarátmi pred a po vyučovaní. 

Poslanci zároveň v spolupráci s riaditeľkou školy vyzvali deti, aby nakreslili, čo by si v  tomto priestore predstavovali. „Drvivá väčšina, teda až 99 percent detí chce viac zelene, lavičky. Niektoré by privítali vodnú plochu s jazierkom, odpadkové koše. Iné zase by chceli bufety a predajne s cukríkmi,“ smeje sa Matúš Repka.  V každom prípade poslanci chcú odstrániť betónové panely a nasadiť pred školu stromy. Zhodujú sa, že priestor má patriť deťom, ktoré môžu bezpečne prísť do školy na bicykloch alebo kolobežkách. Podľa ich informácií vyše 400 detí z 500 má školu dostupnú na pešo. 

Kvetináče pred ZŠ Dudova:

Zdroj: lb

Oznam pre vodičov, aby na tomto mieste neparkovali:

Zdroj: lb

(lb)

Páčil sa vám článok?