Primátor M. Vallo: Pre šafárenie s peniazmi sme museli preobsadiť pozície v mestských podnikoch

18.9.2019
Matúš Vallo

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Zmluva na prenájom áut za desaťtisíce, ktorú uzatvorilo ešte bývalé vedenie spoločnosti OLO sa nepáči súčasnému primátorovi Matúšovi Vallovi. Ten pre Bratislavské noviny hovorí o nehospodárnom nakladaní so zverenými peniazmi a o uzatváraní nevýhodných zmlúv za bývalého vedenia mestských podnikov.

Ako prví sme priniesli informáciu o ďalšej problémovej kauze v spoločnosti OLO za bývalého vedenia. Mestský podnik si prenajímal 20 áut od spoločnosti B2B RENT na základe rámcovej zmluvy z roku 2017. Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) koncom augusta tohto roku prišiel k záveru, že OLO podpísaním tejto zmluvy porušila zákon a udelil jej pokutu. Reakcia primátora mesta Matúša Valla bola veľmi promtná a ten jednoznačne odmieta šafárenie s peniazmi Bratislavčanov!

„Veci, ktoré sa postupne objavujú v mestských podnikoch (vrátane vami uvedeného príkladu z OLO) len potvrdzujú to, čo sme hovorili a kvôli čomu sme preobsadzovali pozície v manažmente týchto podnikov,“ reagoval pre Bratislavské noviny primátor Matúš Vallo. Ten je rád, že dočasné vedenie firiem, ktoré nové mestské zastupiteľstvo zvolilo vo februári tohto roku, a rovnako aj nové vedenie z výberových konaní, tieto veci už riešia. „Čo sa týka konkrétne tohto prípadu, OLO rokuje s B2B o vrátení všetkých vozidiel. Je predpoklad, že do konca septembra sa všetky autá vrátia a uzatvorí sa dohoda o urovnaní. Okrem toho bolo ešte vo februári schválené nové znenie stanov spoločnosti, vďaka ktorému sa sprísnila kontrola mesta nad verejnými obstarávaniami a zmluvnými vzťahmi, ktoré spoločnosť OLO uskutočňuje a mesto napr. schvaľuje všetky významné obchodné záležitosti, zmluvy, transakcie a výdavky spoločnosti nad 200 000,-€. Takéto systémové opatrenia priniesli väčšiu kontrolu nad hospodárením v spoločnosti a eliminovali uzatváranie nevýhodných zmlúv a predražené nákupy,“ vysvetlil nový primátor Matúš Vallo.

(lb)

Páčil sa vám článok?