DPB, OLO či BVS: Vyberajú sa ďalší členovia manažmentu mestských podnikov. Môžete byť pri tom

5.9.2019
0
Verejné vypočutie kandidátov na člena predstavenstva BVS

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

V Bratislave sa od stredy vyberajú členovia manažmentu mestských podnikov a mestských organizácií. Uchádzači, ktorí sa dostali do najužšieho výberu, podstupujú neverejné i verejné vypočutie. Na tom verejnom sa môžete zúčastniť a klásť otázky i vy. My sme vyskúšali, ako to funguje.

Verejné vypočutie kandidátov prebieha v Justiho sieni Primaciálneho paláca (na prízemí). Napríklad včera dopoludnia sa predstavili kandidáti na člena predstavenstva zodpovedného za finančný úsek spoločnosti Odvoz a likvidácia odpadu (OLO). 

My sme prišli do Justiho siene  popoludní, o 15.30 h, keď sa konala verejná časť výberového konania na člena predstavenstva zodpovedného za finančný úsek v Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS). Ide o celkom lukratívne miesto. Kto ho dostane, bude zarábať minimálne 4500 eur. Do výberového konania sa prihlásilo 32 uchádzačov, 30 z nich podalo kompletné prihlášky. Do finále, teda aj na vypočutie, sa dostali iba štyria, ktorých určila výberová komisia. Boli to Viktor Prímus, Emerich Šinka, Ladislav Tručka a Denisa Voleková. Každý z kandidátov uviedol svoju predstavu, ako by z pozície finančného riaditeľa viedol podnik po ekonomickej stránke. Ich profesné životopisy si môžete pozrieť TU.

Vypočutie sa začalo s niekoľkominútovým meškaním. Justiho sieň bola, pokiaľ ide o verejnosť, prakticky prázdna. Záujem prejavilo  menej ako päť ľudí. Ak teda prídete na najbližšie vypočutie, s najväčšou pravdepodobnosťou sa bez problémov usadíte a budete môcť klásť otázky. O predstavenie kandidátov prejavil záujem i viceprimátor Juraj Káčer, ktorý sa ich taktiež z publika pýtal.

Voľné miesto a priestor na otázky si pravdepodobne poľahky nájdete, sieň bola takmer prázdna:

Zdroj: ms

Samotné verejné vypočutie každého kandidáta sa skladá z troch maximálne pätnásťminútových častí.  V tej prvej kandidát predstaví svoje vízie, v druhej mu môžu klásť otázky členovia komisie a v tretej mu môže položiť otázky verejnosť, teda i vy. Nemusíte sa nikde predom ohlásiť, jednoducho prídete a usadíte sa. My sme sa každého z kandidátov spýtali, či sa osobne pozná s nejakým komunálnym politikom alebo s niekým z magistrátu.

Ako prvý sa včera predstavil Viktor Prímus.

Viktor Prímus na verejnom vypočutí:

Zdroj: ms

​Prímusa sme sa teda opýtali, s ktorým komunálnym politikom či zamestnancom magistrátu sa osobne pozná. "Z komunálnej politiky poznám veľmi málo ľudí, ak vôbec nejakých. Osobne poznám dvoch zamestnancov magistrátu," reagoval s tým, že ide o radových zamestnancov. "Nemám vedomosť o nikom z môjho okolia, kto by pôsobil na súčasnom zastupiteľstve," dodal.

Ako druhý sa predstavil Emerich Šinka. Na tomto kandidátovi je zaujímavé, že v rokoch 2011 a 2012 pôsobil na podobnej pozícii, o akú sa uchádza, práve v spoločnosti Infra Services, teda dcérskej firme BVS, ktorá dnes spôsobuje vedeniu mesta veľké starosti. Šinka však uviedol, že v tom problém nevidí.

Emerich Šinka:

Zdroj: ms

​Šinku sme sa okrem otázky, ktorú sme položili všetkým kandidátom, spýtali i to, či vie povedať nejaké merateľné - konkrétne výsledky, ktoré by na poste, ak by ho získal, dosiahol. "V prvom rade to chce analýzu, z tej analýzy vyjde rozumný finančný plán," reagoval. "V BVS poznám jedine Rasťa Gajarského, s ktorým som spolupracoval v dobe, keď som bol v Infra Services," reagoval na ďalšiu našu otázku s tým, že zo súčasného vedenia mesta sa nepozná s nikým.

Tretím kandidátom bol Ladislav Tručka, ktorý skonštatoval, že bude pravdepodobne oveľa tvrdší ako ostatní. BVS je z jeho pohľadu prakticky, ak by išlo o súkromnú firmu, krachujúci podnik bez jasnej koncepcie.

Ladislav Tručka na verejnom vypočutí:

Zdroj: ms

​Tručka však doteraz pôsobil skôr v realitnom biznise, teda v sektore, ktorý je BVS pomerne vzdialený. I to bola jedna z otázok, ktorej čelil. "Aj táto spoločnosť pracuje s nejakým výrobným prostriedkom, tým prostriedkom je vodárenská infraštruktúra, v privátnom realitnom svete je to nehnuteľnosť. V prvom rade musím dobre poznať svoj výrobný prostriedok. V BVS vzhľadom na chaotické investovanie do toho, na čo nemá, to nesvedčí o tom, že táto spoločnosť pozná svoj výrobný prostriedok... V real estate máte nájom alebo trhovú cenu, tu je to ÚRSO, tie paralely sú zjavné. Nie som človek, ktorý pracuje iba v realitách,  som aj vzdelaním finančník, neskôr bankár a potom investičný manažér. A posledných sedem rokov sa venujem krízovému manažmentu. A táto firma potrebuje v prvom rade krízového manažéra," vysvetlil Tručka. S komunálnymi politikmi sa, ako povedal, nepozná.

Ako štvrtá predstavila svoje predstavy Denisa Voleková. Tá na úvod skonštatovala, že situáciu v BVS nevníma tak čierne ako predchádzajúci kandidát a pripravila si porovnanie s obdobnými spoločnosťami v okolitých štátoch. Problém s Infra Services by sa snažila vyriešiť čo najrýchlejšie (do roka), no bez zbytočnej vojny, ktorá podľa nej môže stáť zbytočne veľa peňazí.

Denisa Voleková:

Zdroj: ms

​Voleková na našu otázku reagovala, že v komunálnej politike nemá žiadne známosti a posledné dva roky pôsobila v Čechách.

Ak máte aj vy záujem klásť otázky a zúčastniť sa verejného vypočutia, tak dnes o 10.00 h sa koná v Justiho sieni výberové konanie na člena predstavenstva zodpovedného za ekonomický/finančný úsek Dopravného podniku Bratislava (DPB).  Zúčastnia sa ho Ivan Bošňák, Marián Kolembus, Michal Kopper, Miroslav Uhrín a Silvester Zemes.

Čoskoro sa budú konať verejné vypočutia ďalších členov predstavenstva v OLO, BVS a DPB.a aj na pozíciu riaditeľa Metropolitného inštitútu Bratislavy. 

Komisia po vypočutí kandidátov zostaví ich poradie, o ktorom následne informuje primátora. Ak sa primátor so stanoviskom komisie stotožní, víťaza predloží na schválenie mestskému zastupiteľstvu. Ak má primátor voči výberu komisie vážne výhrady, proces by sa mal opakovať. 

(ms)

Páčil sa vám článok?