V P. Biskupiciach osadili špeciálny kontajner na injekčné striekačky

28.8.2019
0
Kontajner na injekčné striekačky

Zdroj: Zoltán Pék - starosta Podunajských Biskupíc

Páčil sa vám článok?

V bratislavskej mestskej časti Podunajské Biskupice osadili prvý špeciálny kontajner na injekčné striekačky po užívateľoch drog. Nezisková organizácia OZ Odyseus spolu s mestskou časťou tak chcú znížiť počet odhodených striekačiek na zemi.

Starosta Podunajských Biskupíc Zoltán Pék tvrdí, že predaj drog, ich užívanie na verejnosti a neporiadok sú len úlomky existujúcich ťažkostí, s ktorými sa tunajší obyvatelia roky stretávajú bez účinnej odozvy kompetentných. "Problém odstraňovania pohodených injekčných striekačiek, žiaľ, nie je v SR vôbec doriešený. Napríklad v susedných Čechách existuje linka mestskej polície, ktorej príslušníci prídu tento nebezpečný odpad zlikvidovať," priblížil starosta.

Inicioval preto stretnutie so zástupcami združenia OZ Odyseus, ktoré okrem iného zabezpečuje program výmeny a distribúcie injekčných striekačiek. Dohodli sa, že zintenzívnia terénne kontroly a zber použitých injekčných striekačiek na území Podunajských Biskupíc, najmä na detských ihriskách. "OZ Odyseus nám poskytlo špeciálnu odpadovú nádobu na použité striekačky, ktorú naša mestská časť osadila ako vôbec prvá v Bratislave i na Slovensku za Psím parkom na Lotyšskej ulici medzi parkovacím domom a kotolňou," spresnil Pék.

Zdroj: Zoltán Pék - starosta Podunajských Biskupíc

Ako tvrdí, podľa prieskumov zo zahraničia sa v okolí 250 metrov od takýchto košov znížil počet odhodených striekačiek o 98 percent. Samospráva zároveň hľadá spôsob, ako by mohli jej pracovníci čistiť a kontrolovať detské ihriská a ich okolie aj počas víkendov i sviatkov a zabezpečiť tak bezpečný priestor pre hru detí.

Organizácia OZ Odyseus na sociálnej sieti informovala, že prvý špeciálny kontajner na injekčné striekačky v Podunajských Biskupiciach bol osadený po roku práce a byrokracie. "Veríme, že v okolí tohto kontajneru docielime znížený počet pohodených injekčných striekačiek, tak ako je to aj vo svete. Projekt bol finančne podporený Radou vlády SR pre prevenciu kriminality," spresnila.

(TASR)

Páčil sa vám článok?