FOTO: Takto má vyzerať lúčny porast? Drahoslave z Lamača zhoršuje zdravotný stav

5.9.2019
Poškodené chodníky

Zdroj: nc

Páčil sa vám článok?

Možným riešením, ako čiastočne ochladiť klímu, je vytvoriť alternatívu k nízko pokoseným trávnikom. My vám prinášame príbeh dlhoročnej obyvateľky bratislavského Lamača pani Drahoslavy, ktorej sa takáto alternatíva, teda lúčne plochy v meste, nepozdáva. Okrem toho ju v Lamači trápia aj iné veci.

Zastavané mestské prostredie sa v horúcich letách prehrieva oveľa výraznejšie ako parky plné zelene. Možným riešením, ako čiastočne ochladiť klímu, je vytvoriť alternatívu k nízko pokoseným trávnikom. Sú však skupiny obyvateľov, ktoré túto možnosť vítajú a iné zas absolútne vylučujú. Pani Drahoslava patrí k druhej. 

Išli sme sa teda pozrieť priamo na miesto, do Lamača, konkrétne do lokality Na barinách. Na lúčny porast upozorňuje tabuľa s názvom Nekosená plocha určená pre včely a opeľovače. Pani Drahoslava upozorňuje, že vyschnutá lúka bez kvitnúcich rastlín určite nie je lúkou pre opeľovače, ale je v nej bordel a pobehujú tam navyše nebezpečné hlodavce. „Minule, keď som vyšla z domu, do trávy utekal veľký potkan. A takýchto je tu určite viac, je to pre nich vhodné prostredie,“ dopĺňa obyvateľka Lamača. 

Za pravdu jej dávajú aj niektorí odborníci. Ako nedávno informoval imunoalergiológ Martin Hrubiško z Onkologického ústavu sv. Alžbety, na miestach, kde je absolútne umelý terén a neprirodzený vlhkostno-teplotný pomer, lúčne kvety neporastú.

„Kde sú mestské plochy obklopené budovami, kde je neprirodzený vlhokostno-teplotný pomer neporovnateľný s prirodzenou krajinou, žiadna poriadna lúka neporastie,“ poznamenal Hrubiško. Myšlienka mať lúčne kvety v intraviláne sídlisk nie je podľa neho dobrý nápad. Nikdy to totiž nebudú alpské alebo tatranské lúky bez alergénov, hlodavcov či odpadu.

FOTOGALÉRIA:

​Pani Drahoslava tvrdí, že má astmu, jej dcéra je tiež silný astmatik a táto lúka jej zdravone neprospieva. Hneď vedľa sa nachádza aj Penzión dôchodcov, kde žijú ľudia s rôznymi zdravotnými ťažkosťami.

Rozhodla sa s problémom obrátiť na kompetentných. V roku 2017 písala žiadosť na Regionálny úrad verejného zdravotníctva. V liste sa sťažovala na nekosenie buriny a s tým súvisiace zdravotné problémy alergikov, ktorí žijú v danej lokalite. RÚVZ daný problém postúpil na miestny úrad v Lamači s odôvodnením, že nie je kompetentný tento problém riešiť. Z úradu jej však nedošla žiadna odpoveď, žiadosť posielala opakovane.

S otázkami na miestny úrad sme sa obrátili i my. "Nekosená plocha určená pre opeľovače v lokalite Na barinách je jedna zo štyroch vymedzených plôch v Mestskej časti Bratislava - Lamač so zníženým režimom kosenia na dvakrát ročne pred letom a po letnej sezóne. Jesenná kosba sa na daných plochách práve uskutočňuje v závislosti od počasia, " informovala nás prednostka miestneho úradu Michaela Kövári Mrázová.

S názorom imunoalergológa sa nestotožňujú. "Plochy s upraveným režimom kosenia sú zámerne vybraté miesta pre podporu opeľovačov. Záujmom MČ Bratislava - Lamač je vytvárať vhodné útočisko pre opeľovače, ako napríklad včely, čmeliaky a motýle zachovaním možnosti dlhodobého kvitnutia kvetov, bylín a tráv, ktoré vytvoria rôznorodý zdroj potravy pre opeľovače, " dostali sme ako odpoveď z mestskej časti.

Čo sa týka problému hlodavcov, podľa informácií z miestneho úradu sa celoplošná deratizácia hlodavcov na vonkajších plochách uskutočňuje dvakrát ročne, tento rok by mala byť realizovaná v priebehu mesiaca október.

Okrem toho nás pani Drahoslava upozornila na neutešený stav mestského mobiliáru – lavičiek či na problém rozbitých chodníkov, na ktorých ona, ako invalidná dôchodkyňa 4.stupňa zdravotného postihnutia, má problém prechádzať, keďže na svoj presun potrebuje vozík. „Chodníky sú rozbité, hrboľaté, lavičky tiež. Priestor nie je zavlažovaný. V okolí lavičiek a trávy sa povaľujú nedopaľky cigariet, jeden ľudský exkrement sa tu nachádza už tri týždne!," opisuje situáciu v Lamači. Pani Drahoslava je členka petičného výboru, ktorý sa pravidelne obracia s problémami a žiadosťami na miestnu samosprávu. Či už ide o dlhodobý zámer vybudovania parku, sťažnosti na dlhotrvajúci hluk spôsobený výstavbou, rekonštrukciou bytov a dopravou a tak ďalej.

Ako sme sa dozvedeli z mestskej časti, lavičky vo vlastníctve Lamača sa opravujú priebežne počas roka. "Modré lavičky s reklamnou plochou majú však súkromného vlastníka," informovala nás Michaela Mrázová. Čo sa týka poškodených chodníkov a výtlkov, mestská časť má podpísanú zmluvu s firmou, ktorá zabezpečí realizáciu opráv výtlkov. "Podnety od občanov spolu so zaznamenanými výtlkmi počas obhliadky zamestnancom MČ sú na zozname opráv, ktoré sa budú v najbližšom období realizovať, " dodala Mrázová.

(nc)

Páčil sa vám článok?