Vallo navrhol Pellegrinimu, aby vláda každoročne poskytla mestu desiatky miliónov eur

20.8.2019
0

Zdroj: TASR - Dano Veselský

Páčil sa vám článok?

Metropola SR by mohla od štátu dostávať každoročne príspevok vo výške niekoľkých desiatok miliónov eur na zabezpečenie povinností hlavného mesta. Na utorkovom stretnutí s predsedom vlády Petrom Pellegrinim (Smer-SD) mu to navrhol primátor Bratislavy Matúš Vallo.

"Hľadáme cesty, ako to urobiť aj bez toho, aby sme museli otvárať zákon o Bratislave,“ naznačil na krátkom brífingu šéf bratislavskej samosprávy. S Pellegrinim na vyše hodinovom stretnutí hovoril Vallo aj o ďalších témach finančnej pomoci pre hlavné mesto. "Hovorili sme napríklad v tejto súvislosti o zjednodušení prehlasovania trvalého pobytu a vôbec o zreálnení údajov o počte obyvateľov s trvalým pobytom v Bratislave, od ktorého sa odvíjajú daňové príjmy pre mesto. Témou bola aj otázka možného oddlženia mestskej časti Bratislava-Devín, ktorá je v nútenej správe,“ priblížil Vallo.

Premiér a primátor viedli diskusiu aj o probléme náhradného nájomného bývania, ktoré štát v minulosti preniesol na plecia samospráv a práve v Bratislave to spôsobuje výrazný problém vzhľadom na vysoký počet oprávnených žiadateľov, ceny nehnuteľností i komplikovaný proces realizácie výstavby náhradných nájomných bytov. "Aj vláda cíti tlak a povinnosť vyriešiť náhradné bývanie, ktoré tu ostalo nevyriešené po reštitučných konaniach," vyjadril Vallo pocit zo stretnutia s Pellegrinim. "Stretnutie s primátorom Vallom je signálom, že vláda je pripravená pomôcť hlavnému mestu," uviedol v mediálnom vyhlásení premiér. Zdôraznil, že hlavné mesto je vstupnou bránou do krajiny, sídlom dôležitých štátnych inštitúcií, preto si zaslúži špeciálny status. 

​Návrhom možných riešení v jednotlivých oblastiach by sa mal vládny kabinet zaoberať na jednom z jesenných rokovaní. "Dohodli sme sa, že jedno z výjazdových rokovaní bude tu v Bratislave a na ňom sa bude vláda venovať len a len problémom Bratislavy. Dúfam, že výsledkom budú prijaté konkrétne opatrenia,“ dodal Vallo.

Zdroj: TASR - Dano Veselský

(TASR) 

Páčil sa vám článok?