Architektonickú súťaž pre Kamenné námestie a Námestie SNP vyhlásia až na jeseň

31.7.2019
0
Projekt Živé námestie časť Kamenné námestie

Zdroj: nc

Páčil sa vám článok?

Mesto Bratislava vyhlási architektonickú súťaž o budúcej podobe Kamenného námestia a Námestia SNP v hlavnom meste až na jeseň, a nie v polovici leta, ako pôvodne predpokladalo.

Uviedol to bratislavský primátor Matúš Vallo s tým, že Slovenská komora architektov bude ešte na svojom valnom zhromaždení schvaľovať dokumenty, ktoré majú umožniť mestu ešte lepšie pripraviť súťaž. "Čakáme na to a dúfam, že v septembri ju vyhlásime," povedal Vallo.

Architektonická súťaž má ukázať finálne riešenie tohto verejného priestoru v centre Bratislavy. Jedným z plánovaných krokov v tomto priestore centra Bratislavy je v najbližšom období obmedzenie parkovania áut, pridanie mobilnej zelene a uprednostnenie chodcov. Výraznou zmenou má byť aj zrušenie 120 parkovacích miest, z čoho väčšinu doteraz využívali zamestnanci bratislavského magistrátu. "Zrušíme jednu štvrtinu parkovacích miest vo vrchnej časti Námestia SNP, parkovisko na Kamennom námestí, parkovanie na Treskoňovej ulici (medzi budovami Národného osvetového centra a budovy nemocnice Milosrdní bratia) a časť parkovania na Klobučníckej ulici," deklarujú predstavitelia bratislavskej samosprávy. Na námestiach po zrušení týchto parkovacích miest plánujú pridať 41 veľkokapacitných kvetináčov s menšími drevinami. Mesto tak chce otestovať, akým typom drevín sa tam bude dariť a zistenia poslúžia pri ich budúcej trvalej výsadbe. 

​Pre zvýšenie sociálnej kontroly chce pridať na Kamennom námestí, Treskoňovej ulici a za pamätníkom na Námestí SNP verejné osvetlenie. Do nevyužitého priestoru na Kamennom námestí plánuje umiestniť detské ihrisko. Cez obe námestia prechádza denne viac ako 40.000 ľudí, a to najmä pešo alebo MHD. Pri zúženej časti Námestia SNP a na Klobučníckej ulici chce preto samospráva rozšíriť chodník pre chodcov na úkor parkovania.

Opatrenia vychádzajú z projektu Živé námestie, ktorého cieľom je nenáročnými zmenami na Námestí SNP a Kamennom námestí vytvoriť funkčný a prístupný mestský priestor. Na projekt nadviazalo hlavné mesto, konkrétne Metropolitný inštitút Bratislavy. Rýchle riešenia majú existovať na Kamennom námestí, Námestí SNP a v ich okolí až do komplexnej úpravy tohto verejného priestoru verejnou súťažou. Bratislavská samospráva tvrdí, že nebudú predstavovať bariéru pre neskoršiu súťaž.

(TASR) 

Páčil sa vám článok?