Zomierajúce Tyršovo nábrežie... Viete, kedy príde zmena?

21.7.2019
0
Tyršovo nábrežie

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Je až nepochopiteľné, ako mohlo mesto celé roky nechať chátrať také lukratívne územie, ako je Tyršovo nábrežie. Vrcholom plytvania týmto výnimočným priestorom s úžasným výhľadom bola nedávna „pneumatiková“ inštalácia. Súčasné vedenie mesta sľubuje zmenu.

Fotografie ukazujú, ako sa na nábreží v priebehu posledných siedmich rokov rozrastalo samovoľné, neregulované parkovanie. Kedysi zelené plochy sa zmenili na záchytné parkovisko. Navyše, napriek tomu, že toto územie, v správe mesta, je súčasťou národnej kultúrnej pamiatky, povolilo bývalé vedenie magistrátu pred dvoma rokmi spraviť z neho aj kemp karavanov. Bezplatný, s dokonalým výhľadom na Bratislavu, takmer v centre mesta. Bohužiaľ, bez košov, čo malo svoje následky, našťastie s toaletami, ktoré poskytla neďaleká Magio pláž.

A keď už ste mali pocit, že horšie to na jednom z najkrajších území mesta nemôže vyzerať, pribudli na ňom v júni odrazu stovky pneumatík. Labyrint z 2500 kusov vraj mal byť zaujímavou atrakciou pre deti a ekologickým apelom. Dosiahol však pravý opak. „Dotiahol ma tam vnuk. Ale v tej horúčave to nebolo nič príjemné, navyše to očividne niekto používa ako wc, riadne to tam páchlo,“ napísala do našej ankety čitateľka. „Skládka odpadu,“ doplnil ktosi ďalší.

Tyršovo nábrežie, pohľad zhora rok 2012:

Zdroj: ms, MČ Petržalka

Po tomto smutnom zážitku je ešte nástojčivejšia otázka: Dokedy budeme sledovať úpadok Tyršovho nábrežia umocňovaný takýmito biednymi experimentmi?

Do troch rokov?

„Máme v pláne zrevitalizovať Tyršovo nábrežie komplexne – vrátane Sadu Janka Kráľa, aj nelegálneho divokého parkoviska pod Starým mostom,“ informoval nás hovorca magistrátu Peter Bubla. „Závisí to však od mnohých procesných úkonov, ktoré začnú odzverením Sadu Janka Kráľa. Zatiaľ sme len na začiatku. Chceli by sme to stihnúť určite do konca volebného obdobia.“

Zdá sa vám to dlho? Nedá sa to však ani porovnať s časom, počas ktorého sa mesto a mestská časť naťahovali, kto má mať vlastne Sad Janka Kráľa a celé Tyršovo nábrežie v správe. Spor sa ťahá od roku 2012. Kvôli nemu neexistoval plán výstavby. Ten mal byť hotový do konca roka 2018, bez neho je totiž nemožné za vyrúbané dreviny v Sade Janka Kráľa ukladať náhradnú výsadbu. A tá je skutočne nutná. Stovky stromov treba odstrániť, sú stredne až ťažko poškodené.

Tyršovo nábrežie, pohľad zhora rok 2019:

Zdroj: ms, MČ Petržalka

Situácia sa posunula až v posledných týždňoch. Aktuálny stav je taký, že pamiatkari súhlasili s posunutím termínu odovzdania plánu výsadby do 30. novembra. Peter Bubla sa vyjadril, že do jesene uzavrie mesto aj rokovania s mestskou časťou týkajúce sa správy územia. Sad aj nábrežie preberie mesto. Vyrieši sa tak súčasný chaos, a to aj na Tyršovom nábreží, kde má aktuálne mestská časť zverenú starostlivosť o zeleň a prístupové cesty, avšak nie pozemok. Preto Petržalka investovala celé roky do údržby zelene, ale financie za prenájom plochy pre Magio pláž bralo mesto.

Problémový bytový dom na Medveďovej: Čo sa tam deje?

Bytový dom na Medveďovej 21, v ktorom má mestská časť obecné byty, je vo veľmi zlom technickom stave. Do jeho obnovy miestny úrad v predchádzajúcich rokoch takmer neinvestoval, nájomníci chceli byty odkúpiť aj za cenu nutnosti investovať do opráv, mestská časť bola proti. Nechcela prísť o obecné byty, ktoré pomáhajú ľuďom v krízových situáciách. Avšak dom ďalej chátral... V septembri sa problém zrejme pohne dopredu.

Apropo, Magio pláž. S revitalizáciou príde na rad aj otázka, či pláž Bratislavčanov prežije. Mobilný operátor má s mestom zmluvu len do budúceho roka. Bude pokračovať? Máme tendencie nachádzať negatíva voči niečomu, čo sme po trinástich rokoch začali považovať za samozrejmosť. Akoby sme si to prestávali vážiť. Preto je dobré pripomenúť, že v súčasnej dobe, vďakabohu za Magio pláž. Dlhé roky totiž ako jediná zomierajúce nábrežie resuscituje.

(in)

Páčil sa vám článok?