Dobrá správa: "Roland"už je späť, fontáne vrátili vzhľad zo 16. storočia

1.7.2019
0
Maximiliánova fontána - vonkajší prstene z roku 2005 je preč

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Chlapci na Maximiliánovej fontáne na bratislavskom Hlavnom námestí už cikajú. Rekonštrukcia fontány sa začala ešte v novembri 2018. Pri tejto príležitosti odmontovali aj sochu "rytiera Rolanda". Ten už je späť na svojom mieste.

Rekonštrukcia sa realizovala na základe podnetu Mestského ústavu ochrany pamiatok v Bratislave. Cieľom obnovy bolo aj  prinavrátenie pôvodného vzhľadu fontány z roku 1572. V rámci prvej etapy vymenili kubus chlapcov s delfínmi za pôvodný kubus s cikajúcimi chlapcami. Odstránili aj vonkajší prstenec z roku 2005 a na východnej a západnej strane fontány vybudovali schodíky. Práce boli naplánované do konca júna a ako vidno, stihli sa vykonať.

Fontána stála na svojom mieste od roku 1572 bez väčších zmien až do roku 1794, kedy došlo k zásahu do stvárnenia fontány výmenou hornej nádrže. Namiesto prvku cikajúcich chlapcov, ktorí vďaka renesančnému motívu robili fontánu jedinečnou a unikátnou,  bol osadený prvok s delfínmi. Ďalší zásah bol realizovaný v roku 2005, kedy v rámci celkovej rekonštrukcie Hlavného námestia došlo k dotvoreniu fontány o nový prvok po obvode dolnej nádrže, a tým bol prstenec s vodným prvkom. Tento zásah, ktorý bol odôvodnený zvýšením turistickej atraktivity fontány, si vyslúžil negatívny postoj  pamiatkarov aj odbornej verejnosti a dielo stratilo svoju historickú vertikálnu výstavbu.

(ms)

Sklamaní Staromešťania - ich obľúbené kúpalisko Mičurin dnes neotvorili. Čo sa stalo?

AKTUALIZOVANÉ: Napriek tomu, že sme avizovali otvorenie kúpaliska Ekoiuventa - Mičurin na prvý júlový deň, tak bohužiaľ dnes zostali brány jeho areálu na Búdkovej zatvorené. Na oficiálnej facebookovej stránke sa ráno objavila informácia o tom, že z technických príčin bude kúpalisko až do odvolania zatvorené. My sme chceli vedieť viac a snažili sa zistiť, aký konkrétny problém nastal...

Páčil sa vám článok?