ANKETA: Doštípaní poslanci reagujú na agresívne komáre - magistrát podľa nich "zaspal"?

25.6.2019
Komáre

Zdroj: TASR/AP

Páčil sa vám článok?

Téma komáre rozdelila Bratislavčanov. Vedú sa vášnivé diskusie o tom, či postrekovať alebo nie. V každom prípade, tento otravný hmyz na nás útočí a niektorým po štípancoch opúchajú a hnisajú rany. A komáre štípu všetkých bez rozdielu, teda aj poslancov a ich rodiny...

My sme oslovili niektorých náhodných poslancov bratislavského zastupiteľstva s aktuálnou témou týkajúcou sa komárov. Napísali sme im naše otázky na maily, ktoré majú uvedené na oficiálnej internetovej stránke Bratislavy. Odpovede tých, ktoré nám odpovedali, nájdete v našej ankete, ale žiaľ napríklad Peter Lenč, Radovan Jenčík, Ján Buocik, Ján Budaj či Matej Vagač ani po týždni na naše otázky nereagovali. 

  1. Ste doštípaný/doštípaná od komárov?
  2. Ako sa chránite proti komárom?
  3. Keby bolo na vašom rozhodnutí, súhlasili by ste s postrekom?
  4. Nepodcenilo alebo nezabudlo mesto na komáre? (monitoring)

 

Peter Pilinský:

Zdroj: Pilinsky2018
  1. Áno 
  2. Starým receptom mojej mamy: klinčeky macerovane v ALPE. 
  3. Nie, nikdy by som nesúhlasil v Rači s postrekom Cypermethrinom v obytnej zóne. 
  4. Pravdepodobne áno. Hlavné mesto sa zobudilo neskoro, ale to sú klasické „detské choroby” pri zavádzaní nových metód, ktorým aplikácia biologickej metódy pomocou BTI rozhodne je. Verím, že sa poučia a budúci rok to stihnú včas.

 

Branislav Zahradník:

Zdroj: FB B.Z.
  1. Osobne nie som doštípaný.
  2. Snažím sa vyhýbať lokalitám, kde je výskyt komárov najväčší. V Karlovej Vsi je to najmä v lokalite Karloveského ramena a Líščieho údolia.
  3. Myslím si, že je lepšie zabezpečiť si individuálnu ochranu repelentom ako “postriekať” celé lokality chémiou. Taktiež sa dá vyhnúť miestam a časom, kde je výskyt komárov najväčší.
  4. Pripadá mi celá táto “komárománia” ako trochu hystéria. Príroda si s tým najlepšie poradí sama.

Katarína Augustinič:

Zdroj: ka
  1. Nie nie som, používam prírodné repelenty.
  2. Sieťky na oknách a prírodný repelent.
  3. Len s biologickým, plošný chemický postrek je toxický nielen pre prírodu, ale aj pre nás ľudí a naše deti.
  4. Myslím, že mali monitorovať situáciu skôr. Po dažďoch však nastalo veľmi rýchlo výrazné oteplenie a bola to otázka 2-3 dní, kedy sa mal urobiť biologický postrek, dnes však mesto koná, situáciu monitoruje a rieši.

Milan Vetrák:

Zdroj: FB M.V.

  1. Zatiaľ nie, ale pozorujem ich zvýšený výskyt.
  2. Snažím sa pohybovať menej po vonku a v byte mám namontované ochranné siete proti hmyzu a komárom.
  3. Uprednostňujem biologický postrek pred chemickým, ktorý musí byť vykonaný včas ešte pred vyliahnutím sa komárov. V prípade premnoženia a kalamitnej situácie, keď už nie je iná možnosť, tak treba použiť aj chemický postrek a vopred na to upozorniť dotknutých obyvateľov danej lokality.
  4. Nazdávam sa, že sa monitoring podcenil, najmä zo strany mestských častí, ktoré mohli pri monitoringu výskytu komárov spolupracovať viac s regionálnym úradom verejného zdravotníctva, ako aj hlavným mestom a župou. Pokiaľ viem, vo vedení hlavného mesta sú aktuálne ľudia, ktorí nie sú zástancami postrekov, takže na to určite nezabudli, mesto by však mohlo byť viac nápomocné mestským častiam ako koordinátor aktivít súvisiacich s premnožením komárov.


Jana Poláčiková:

Zdroj: FB J.P.
  1. Som čiastočne poštípaná komármi.
  2. Nosím ľahšie, vzdušné oblečenie, ktoré preventívne zabráni komárom poštipnutie. V byte som doteraz nemusela použiť repelentné prípravky Biolit. Ak nejakého komára v byte vidím, nastriekam ho lakom na vlasy, je to účinnejšie ako klasické repelenty.
  3. Pokiaľ nie je kalamitné premnoženie komárov, nesúhlasila by som s chemickými postrekmi.
  4. Myslím si, že mesto oneskorene reagovalo, resp. nereagovalo v tom optimálnom období, kedy bolo možné efektívne využiť biologické likvidovanie lariev komárov. Budúci rok je potrebné robiť preventívny screening.


Peter Hochschorner:

Zdroj: BSK
  1. Ja osobne nie som, ale moje vnúčence sú.
  2. Snažím sa vo večerných hodinách vyhýbať vodným plochám a lesom, kde je ich zvýšený výskyt.
  3. Jediným účinným prostriedkom je lietadlo.
  4. Myslím, že nepodcenilo. Skôr je obmedzené rôznymi zelenými aktivistami a ochranármi. 


Jozef Uhler:

Zdroj: Marko Erd
  1. Áno som, pretože som veľa vonku aj po večeroch. Našťastie to dobre znášam a nejako mi to neprekáža.
  2. Ja nepoužívam žiadne repelenty, ale používame ich pre deti.
  3. V prípade, že je vyhlásená kalamita, postrek je potrebný. Ak nie je, tak je nevyhnutné zabezpečiť ekologickú prevenciu, s ktorou Bratislava už má skúsenosť.
  4. Pri množstve starostí nového vedenia magistrátu sa pozabudlo na prevenciu. Človek sa však najlepšie učí na vlastných chybách a som presvedčený, že v budúcnosti dôjde k náprave.

(lb)

Páčil sa vám článok?