Deti vo viacerých pieskoviskách chránia tienidlá a slnečné clony. Koľko UV žiarenia zachytia?

23.6.2019
0
Pieskovisko v Ružinove

Zdroj: FB martin Chren - starosta Ružinova

Páčil sa vám článok?

Pobyt detí v pieskoviskách na verejných detských ihriskách v niektorých bratislavských mestských častiach by mohol byť počas horúcich letných dní o niečo príjemnejší. Dopomôcť tomu majú tienidlá a slnečné clony. Niektoré samosprávy s nimi majú skúsenosti z minulých rokov, iné spúšťajú vo vlastnej réžii pilotné projekty.

Jednou z nich je napríklad Petržalka, kde slnečné clony vešali v minulosti rodičia z miestnych komunít. Tento rok sa mestská časť rozhodla, že vo vytypovaných lokalitách v spoluprácu s Miestnym podnikom verejnoprospešných služieb ich osadí sama. "Deti sa tak budú môcť v príjemnom chládku venovať pečeniu koláčikov z piesku či vytváraním svojich prvých pieskových stavieb," uviedla pre TASR petržalská vicestarostka Lýdia Ovečková.

Slnečné clony budú na ihrisku celý deň aj noc počas letnej sezóny. Zavesenie a zvesenie bude závisieť od konkrétneho roka, zväčša by to malo byť od polovice apríla alebo mája do konca augusta, prípadne polovice septembra. Slnečné clony pribudli napríklad na detskom ihrisku na Žehrianskej, Bzovíckej, Starhradskej či Šášovskej ulici, postupne by podľa návrhov a požiadaviek obyvateľov mali pribudnúť aj na ďalších. "Nebude ich treba dať ale na všetky, lebo niektoré sú v tieni. A snažíme sa aj stromy vysádzať tak, aby vrhali tieň tam, kam potrebujeme," podotkla Ovečková.

S tienením má pozitívne skúsenosti z minulého roka napríklad Ružinov. "V roku 2018 boli vytypované pilotné lokality, kde sa osadili tienidlá a reakcie obyvateľov boli mimoriadne dobré. Práve vďaka týmto pozitívnym ohlasom sme sa rozhodli v tomto projekte pokračovať," skonštatovala Tatiana Tóthová, riaditeľka komunikačného oddelenia ružinovského miestneho úradu.

„Plachta je vyrobená z tkaného polyetylénu HDPE, látka je hrubo tkaná, mierne dierkovaná aby prepúšťala vodu. Poskytuje až 95 percentnú ochranu pred UV žiarením a je odolná voči plesniam. Výhodou je aj to, že sa ľahko čistí a môže zostať na vzduchu počas celého roka. Záruka je päť rokov,“ vysvetlil pre Bratislavské noviny projektant a statik Peter Živner zo spoločnosti INGART group, ktorá stavbu spolu s Ružinovským podnikom verejnoprospešných prác realizovala. Ten zároveň dodáva, že rodičia sa nemusia báť o deti, nakoľko plachta je napnutá pomocou napinákov a reťazí. Kotvená je na oceľové stĺpy, ktoré sú osadené do betónového základu.

Tieniace plachty nad pieskoviskami pribudli už na detských ihriskách na Starých záhradách či na Ondrejovovej ulici. Čoskoro by mali byť inštalované aj na ihriskách na Gemerskej, Svidníckej, Jadrovej či na Rumančekovej ulici. "Dôležité sú aj majetkovoprávne vzťahy, keďže niektoré ihriská v našej mestskej časti sú na nevyrovnaných, prípadne na súkromných pozemkoch," doplnila Tóthová.

(TASR, lb)

Páčil sa vám článok?