Prečo máme toľko nepokosených trávnikov? Môže za to májové počasie

10.6.2019
0
Nepokosený trávnik

Zdroj: Matúš Husár

Páčil sa vám článok?

„Koncom mája sme mali stále nepokosené trávnaté plochy prerastené burinou z vlaňajšieho „výsevu“. V   našom vnútrobloku/dvore Haanova 11 - 21 je tráva prerastená do pol kolien, v nej burina do pol pása,  po nedávnych dažďoch už aj pováľaná - začína zahnívať pri koreňoch. Medzičasom už dozreté buriny sa opäť vysemeňujú a „zakladajú novú úrodu,“ posťažoval sa nám čitateľ z Petržalky.

„Má samospráva dostatočné kapacity ľudí a mechanizmov?“ pýtal sa čitateľ. Problém je však inde. Tohtoročný máj bol nielen teplotne podnormálny, ale aj zrážkovo nadpriemerný. Podobný sme zažili v roku 2010. A to komplikuje aj kosenie. Ako nás informoval Viktor Baumann, poverený vedením MP VPS Petržalka, kosenie je v daždivých dňoch zastavené, pretože spravidla sa kosia suché trávniky, pretože mokrá tráva upcháva kosačky. Pracovníci tak musia čakať, kým tráva uschne, je dobré, keď aj pôda pod trávnikom trochu preschne, čo sa v máji nedarilo.

Zdroj: nc

Zdroj: nc

Starosta Petržalky Ján Hrčka preto nariadil, aby hneď, ako to bude možné, začali kosiť všetky dostupné sily VPS a všetci dodávatelia aj cez víkendy. Ozývajú sa však čoraz častejšie aj hlasy, aby boli vyčlenené pásy trávy, ktoré sa kosiť nebudú, pretože v lete lepšie zadržiavajú vlahu, ochladzujú prostredie a sú dobré aj pre hmyz. Ľudia sa tiež obávajú toho, že ak prídu náhle horúčavy, čo nie je celkom nereálne, nízko pokosená tráva vyschne tak, ako sa to dialo na mnohých miestach po minulé roky. Ďalší protiargumentujú výskytom kliešťov vo vysokej tráve a alergiami.

Viktor Baumann napokon uviedol, že pripravujú zmenu stránky www.mpvps.sk, plánujú na nej v blízkej budúcnosti aj informovať o harmonograme kosenia.
(in)

Páčil sa vám článok?