Plot na Hviezdoslavovom zostáva: Mestskí poslanci odobrili americkej ambasáde nájom pozemku

30.5.2019
0
Plot pred americkou ambasádou

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Na dnešnom mestskom zastupiteľstve bratislavskí mestskí poslanci odobrili nájom pozemkov, ktoré americká ambasáda využíva ako bezpečnostnú zónu. Za oplotenie pozemku na Hviezdoslavovom námestí bude mestu platiť vyše 480-tisíc eur ročne počas obdobia šesť rokov, z toho 25% získa mestská časť  a 75% mesto.

Veľvyslanectvo USA využíva pozemok v okolí budovy ambasády na Hviezdoslavovom námestí  od roku 2005. Zmluva na v zásade bezplatný nájom pozemku vypršala ešte v roku 2016, odvtedy mestské zastupiteľstvo opakovane ambasáde neschválilo nájom mestských pozemkov pod oplotením, stalo sa tak až dnes.

"Dnešným hlasovaním a následným podpisom nájomnej zmluvy sa skončí bezplatné užívanie pozemku v centre mesta. Veľvyslanectvo USA bude za nájom pozemku, ktorý využíva ako bezpečnostnú zónu, platiť mestu a mestskej časti nájomné v celkovej sume 481 070 eur ročne, čo predstavuje 1,00 eur/m²/deň. Veľvyslanectvo bude oprávnené uplatniť si trojročnú opciu na obnovenie nájomnej zmluvy, avšak iba pod podmienkou, že minimálne dva mesiace pred skončením doby nájmu preukáže právoplatné stavebné povolenie na výstavbu novej budovy zastupiteľstva Spojených štátov amerických v SR," uviedol o hlasovaní hovorca magistrátu Peter Bubla.

Pritom ešte v júli minulého roka podpísal starosta bratislavského Starého Mesta Radoslav Števčík rozhodnutie, ktorým mestská časť Staré Mesto ako príslušný stavebný úrad nariadila odstránenie oplotenia okolo veľvyslanectva. Dôvodom bol fakt, že americká ambasáda nedokázala preukázať vlastnícky vzťah ani iné právo k pozemku, na ktorom je  oplotenie. Inak povedané, podľa mestskej časti išlo o čiernu stavbu navyše na pozemku, na ktorý už od roku 2016 nemala ambasáda nárok. Ambasáda sa však odvolala na okresný úrad. ​"V rámci konania o dodatočnej legalizácii, respektíve odstránení stavby sa posudzuje, či je stavba v rozpore alebo súlade s verejným záujmom," zdôraznil vtedy Števčík. Podotkol, že v tomto prípade nebolo možné preukázať, či je oplotenie v súlade s verejným záujmom. Mestská časť sa pritom podľa starostu domnievala, že sporné oplotenie je v rozpore s týmto záujmom a to preto, lebo ide o verejné priestranstvo, ktoré je súčasťou Hviezdoslavovho námestia, na ktoré nemá verejnosť prístup.

​Dnešné rozhodnutie metských poslancov sa však opiera zas o iné argumenty. "Existencia bezpečnostnej zóny pred americkou ambasádou sa opiera o Zmluvu o bezpečnostnej zóne medzi Spojenými štátmi americkými a Mestskou časťou Bratislava – Staré Mesto, o stanovisko Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a Viedenský dohovor o diplomatických stykoch. Slovenská republika, ktorá je zmluvnou stranou dohovoru, je ako prijímací štát povinná uľahčiť výkon funkcií diplomatickej misie a nesie v tomto zmysle aj medzinárodnoprávnu zodpovednosť. Viedenský dohovor konštatuje, že „prijímajúci štát buď vysielajúcemu štátu uľahčí v súlade so svojimi zákonmi získať miestnosti potrebné pre misiu na svojom území, alebo mu pomôže obstarať umiestnenie misie iným spôsobom“. „Miestnosťami misie“ sa pritom podľa dohovoru rozumejú „budovy alebo časti budov a k nim priľahlé pozemky bez ohľadu na vlastníctvo, ak sa používajú pre účely misie, vrátane rezidencie šéfa misie,“ vysvetlil hlasovanie poslancov magistrát. 

(ms)

Páčil sa vám článok?