Petržalský starosta Hrčka navrhuje: 300 eur mesačne za štátnu škôlku! A čo iné časti?

20.5.2019
0
Materská škola

Zdroj: msborska.karlovaves.sk

Páčil sa vám článok?

Nie 30 eur ale 300 eur mesačne za dieťa v štátnej škôlke. Taký je návrh starostu Petržalky Jána Hrčku, ktorý chce predložiť svojim poslancom na schválenie. Petržalčania sa však tejto sumy obávať nemusia.

Ak petržalskí poslanci schvália nové VZN, tak rodičia budú platiť mesačne 300 eur. Tým rodičom, ktorých deti majú trvalý pobyt v Petržalke a požadovaný vek, sa však tento poplatok zníži o 90 percent a budú platiť iba 30 eur. Starosta chce týmto opatrením aj znížiť korupciu pri prideľovaní miest v štátnych škôlkach. „Predpokladáme, že väčšina rodičov týchto detí nebude chcieť platiť takúto sumu, a preto sa nám uvoľnia kapacity pre petržalské deti,“ povedal dnes k návrhu Hrčka.

Nedostatok miest v štátnych škôlkach je problémom takmer všetkých mestských častí v hlavnom meste. Častokrát sú prijímané deti, ktorých rodičia a ani deti samotné nemajú trvalý pobyt v konkrétnej mestskej časti. Platný zákon totiž neumožňuje vylučovať a diskriminovať deti na základe trvalého pobytu. Rozhodnutie prijať dieťa do škôlky je preto vždy na riaditeľovi škôlky.

Situácia je neúnosná aj v Ružinove. „Ružinovskí poslanci preto schválili koncom apríla VZN, ktorého súčasťou je aj bodovací systém. Ten bude mať pre riaditeľov síce odporúčací charakter, ale je transparentný, ľahko kontrolovateľný a zohľadňuje viacero faktorov od veku, cez trvalý pobyt rodičov až po zamestnanosť rodičov, a prihliada aj na situácie hodné osobitného zreteľa (napr. dieťa zdravotne postihnutých rodičov apod.),“ napísala nám hovorkyňa Ružinova Tatiana Tóthová.

Problém s nedostatkom miest v štátnych škôlkach je aj v Starom Meste. „Ako zriaďovateľ nemáme žiadne kompetencie v prikazovaní a určovaní pravidiel prijímania detí do materských škôl – túto kompetenciu majú riaditelia materských škôl,“ reagoval hovorca Starého Mesta Matej Števove. Podľa jeho slov, odporučili riaditeľom materských škôl, aby sa držali transparentných pravidiel pri prijímaní detí do materských škôl. Dodal, že usmernenie z ministerstva školstva vyslovene zakazuje riaditeľom materských škôl, aby prihliadali na trvalé bydlisko žiadateľa.

ROZHOVOR - Viceprimátorka Lucia Štasselová: Najlepšie miesta na nájomné byty, sú dávno rozpredané!

Tragédia, keď pre požiar v ubytovni na Mlynských luhoch prišli minulý mesiac o život traja ľudia, pripomenula zúfalú situáciu s dostupnými nájomnými bytmi v našom hlavnom meste. Potrebujú ich seniori, obyvatelia z reštituovaných domov, mladé rodiny s deťmi, učitelia či policajti... Ak sa chceme porovnávať s inými mestami, tak v Bratislave by muselo pribudnúť 10-tisíc mestských bytov ročne. Skutočnosť? Za 10 rokov to bolo len 57 bytov, čo je asi 5 bytov za rok, konštatuje viceprimátorka Bratislavy LUCIA ŠTASSELOVÁ.

​V Dúbravke už tretí rok sa deti úspešne zapisujú do škôlok elektronicky.

S cieľom zrýchliť a zefektívniť postupy mestská časť Bratislava-Dúbravka zapisovala aj tento rok deti do materských škôl elektronicky. Pokračuje v tomu už tretí rok a tretí rok úspešne.

„Elektronický zápis eliminuje korupciu, kritéria pre prijímanie detí sú jasné. S kritériami prijatia detí do materských škôl začala mestská časť už pred tromi rokmi. Prioritou bolo zobrať všetky trojročné deti s trvalým pobytom v Dúbravke,“ povedala hovorkyňa Dúbravky Lucia Marcinátová.  Dobrou správou je podľa nej aj to, že aj vďaka otvoreniu dvoch nových materských škôl v Dúbravke sa vlani podarilo prijať všetky dúbravské deti, ktoré do konca roka 2018 dovŕšili tri roky veku.

„O prijatí dieťaťa rozhoduje riaditeľka materskej školy, kritéria sú pre prijímanie odporúčacie. Vedenie Dúbravky chce prioritne dať priestor dúbravským deťom. Zaváži tiež vek dieťaťa i súrodenec v materskej škole,“ dodala Marcinátová.

(lb)

Páčil sa vám článok?