Matúš Vallo reaguje pre banoviny.sk, či pokutu za zimnú údržbu bude zosobňovať

26.3.2019
0
Ivo Nesrovnal a Matúš Vallo

Zdroj: TASR - Pavel Neubauer

Páčil sa vám článok?

Prečo má Bratislava platiť mastnú pokutu (388.006,60 eur) za porušenie zákona pri obstarávaní zimnej údržby, ktoré zabezpečovalo predchádzajúce vedenie mesta? Bratislavčania sú pobúrení a na v rôznych diskusiách žiadajú zosobniť peniaze tým, čo to zapríčinili.

Preto sme sa pýtali nového vedenia magistrátu, či plánuje pokutu vymáhať od tých, čo ukrátili mesto o peniaze, ktorých nemá nazvyš. „Zvažujeme viaceré možnosti, ale fakt je taký, že nikto z vtedy zodpovedných za vyhlásenie súťaže už na magistráte nepôsobí. Ak ide o vyvodenie prípadnej trestnoprávnej zodpovednosti, orgány činné v trestnom konaní môžu začať konať aj ex offo, pokiaľ majú na základe medializovaných a aj verejne dostupných informácií podozrenie, že aj k takémuto konaniu prišlo. Zároveň na základe vyjadrení sa v prípade zákaziek, ktoré hlavné mesto zadávalo priamym rokovacím konaním, plánoval ÚVO obrátiť aj na prokuratúru,“ reagoval pre portál banoviny.sk primátor Matúš Vallo cez svojho hovorcu Petra Bublu.

Podľa našich informácií sa už prípadom zaoberá aj polícia.

Pripomeňme si slová odchádzajúce primátora Iva Nesrovnala, že mesto necháva v najlepšej kondícií a novému primátorovi necháva prestretý stôl.  „Nechal prestretý stôl s niekoľkými nášľapnými mínami. A, bohužiaľ, toto sa ukázalo, že je jedna z nich,“ dodal hovorca mesta.

K pokute sa pre TASR vyjadril aj Ivo Nesrovnal. Ten argumentoval, že zabezpečenie letnej a zimnej údržby komunikácií je zákonnou povinnosťou hlavného mesta. „Všetky úkony smerujúce k splneniu tejto povinnosti boli realizované odbornými útvarmi magistrátu v zmysle príslušných právnych predpisov. O postupe bol podrobne informovaný aj novozvolený primátor Vallo," uviedol Nesrovnal. Ako podotkol, predpokladá, že mesto bude brániť svoje oprávnené záujmy.

​Úrad pre verejné obstarávanie pokutu za porušenie zákona vyčíslil na 388.006,60 eur s tým, že pokiaľ mesto bude súhlasiť so všetkými zistenými skutočnosťami, pokuta sa v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní zníži o 50% na sumu 194.003,30 eur.

(lb)

Páčil sa vám článok?