Bratislavčania diskutovali s primátorom o čistote, aj o náhradnom bývaní

13.3.2019
vallo

Zdroj: Miroslav Košírer

Páčil sa vám článok?

V Justiho sieni v Primaciálnom paláci sa zišli Bratislavčania na prvej diskusii primátora Matúša Valla s verejnosťou. Justiho sieň bola zaplnená do posledného miestečka. Na diskusii sa zúčastnili predovšetkým mladí ľudia, ale nechýbali ani seniori. Primátor na úvod predstavil doterajšie výsledky svojej práce,ktorú vykonáva už takmer 100 dní. Do úradu nastúpil 7.decembra minulého roka.

"Dlhé mesiace som zdôrazňoval hlavne tri veci – tím, plán a spoluprácu, lebo som vedel, že bez nich sa mesto riadiť nedá. Pre mňa to neboli kampaňové slová, ale bolo to hlboké presvedčenie. Plán Bratislava je základ, na ktorom sme postavili aj našu víziu lepšej Bratislavy a od prvého zastupiteľstva ho postupne realizujeme," skonštatoval Vallo. 
Tvrdí, že ako prvé si vytipovali opatrenia, ktoré potrebujú urobiť hneď na začiatku funkčného obdobia, aby sa ich efekt prejavil počas najbližších štyroch rokov. "Tie sme prijali už na prvých dvoch riadnych zastupiteľstvách. Či už je to zriadenie Metropolitného inštitútu Bratislavy, zonácia bratislavského lesoparku, transparentné pravidlá na obsadzovanie manažmentov mestských podnikov a organizácií mesta, posilnenie mestskej polície alebo nový pružnejší systém obstarávania letnej a zimnej údržby," spresnil primátor.      

V prípade rozpracovaných a pripravovaných projektov podľa jeho slov vedenie mesta intenzívne pracuje na tých, ktoré sa týkajú hlavne dopravy a verejných priestorov. Za najdôležitejšiu nateraz považuje parkovaciu politiku, ktorá má zásadne zmeniť pohyb áut po meste. "Rovnako mestský komunálny podnik, ktorý môže na novú úroveň posunúť zimnú aj letnú údržbu a tiež rekonštrukciu Karloveskej radiály a výstavbu električkovej trate v Petržalke. Z pohľadu verejných priestorov mám radosť z príprav urbanisticko-architektonickej súťaže na novú podobu Námestia SNP a Kamenného námestia a tiež kúpeľov Grössling," poznamenal primátor.

Prítomní Bratislavčania potleskom ocenili najmä už prijatú zonáciu lesoparku, ktorá zabráni ťažbe dreva, návrhy na rekonštrukciu kúpeľov Grössling, blížiaci sa termín predstavenia parkovacej politiky, ale aj to, ako mesto v spolupráci s developermi a políciou zvláda dopravnú situáciu.

Bratislavčania mali na primátora množstvo otázok. Vybrali sme niektoré z nich. Diskutujúcich zaujímalo, aká bude podoba podhradia. Matúš Vallo vysvetlil,že pozemok vlastní developer, ktorý má s týmto územím svojej plány, dokonca má schválené už aj územné rozhodnutie. Mal by projekt predstaviť aj verejnosti. Vallovou ideou je, aby nebolo historické jadro mesta oddelené od hradného kopca, aby na území od Mosta SNP po koniec Židovskej ulice vznikla oddychová zóna, ktorá by opäť spojila hradný kopec s historickým centrom.

Početnú skupinu Staromešťanov zaujímalo, ako bude mesto riešiť náhradné nájomné bývanie, čo sa predchádzajúcemu primátorovi nepodarilo. Ide o to, že bývajú v reštituovaných domoch, ktoré boli predtým „štátne“, a musia platiť komerčné nájomné. Mesto im na to dopláca, kým im nezabezpečí náhradné bývanie, čo sa vo väčšine prípadov nestalo. Primátor prisľúbil, že 1. apríla obyvateľom predstaví spôsob, akým bude náhradné bývanie riešiť.

Ďalšia otázka smerovala k odpadovému hospodárstvu, konkrétne k separácii odpadu. Podľa zákona by sme totiž do r.2020 mali separovať odpad na 50%. Dnes Bratislava separuje len 29% percent odpadu a medziročný nárast sú len 2 percentá. Otázka znela, či sa podarí literu zákona naplniť. Podľa primátora je prvoradé nájsť odborníkov, ktorí sa budú odpadovému hospodárstvu venovať profesionálne. Kľúčoví v tejto vážnej téme sú podľa neho predovšetkým ľudia. Vallo hovoril aj o tom, že Bratislava chystá tretí kotol pre spaľovňu, aby sa zvýšila jej kapacita a aby nebolo potrebné počas odstávok odpad niekde skladovať. Na otázku, či stihneme naplniť literu zákona o separovaní odpadu, však odpovedať nevedel.

Ďalšieho diskutujúceho zaujímalo, či má mesto nejaké páky na to, aby zmenilo zámer viesť električkovú trať popri národnom divadle. Primátor ho ubezpečil, že mesto bude mať konečné slovo v tom, kadiaľ električka pôjde, ale že on osobne si vie predstaviť, že by išla aj okolo divadla. Jeho ideou totiž je, aby sme sa mohli dostať električkou aj k veľkým nákupným centrám. Ale že o tejto téme sa ešte bude diskutovať.

Zaznela aj téma čistoty, najmä na chodníkoch. Jedna z diskutujúcich navrhla, aby sa vrátila zodpovednosť za čistotu na chodníkoch obyvateľom. Matúš Vallo jej ale vysvetlil, že to, žiaľ nový zákon nedovoľuje, že čistotu musí zabezpečiť mesto. A hoci je to pre Bratislavu veľká finančná záťaž, bude sa s tým musieť nejako vysporiadať. V Bratislave totiž pribudlo do správy 1 200-tisíc metrov štvorcových nových chodníkov, čo je päťnásobne viac, než doteraz. Ako ale ubezpečil primátor, čistota mesta je jednou z jeho priorít a urobí všetko pre to, aby Bratislava čistá bola. Na zimnú aj letnú údržbu je už vypísané verejné obstarávanie, čo by tiež malo čistote mesta výrazne pomôcť.

Bulvár Mlynské nivy sa nepozdáva ďalšiemu Bratislavčanovi. Má totiž pocit, že bude vlastne diaľnicou, ktorá povedie centrom mesta. Matúš Vallo ozrejmil, že zmluva medzi mestom a developerom, spoločnosťou HB Reavis, bola podpísaná už v roku 2005, no aj tak sa mesto snaží do nej aspoň čiastočne vstupovať. Budúci bulvár je jednou z tém, o ktorej chce primátor diskutovať. Ďalšou témou, ktorá v tejto súvislosti vyvstáva, je dopravné riešenie zóny Chalúpkova.

Skupinu diskutujúcich z okolia Hollého ulice zaujímalo, či primátor môže nejako ovplyvniť dostavbu nemocnice na Heydukovej ulici. Podľa nich ide o veľmi nešťastné riešenie, ktoré nielenže zhorší dopravnú situáciu v jej okolí, ale aj posunie fasádu nemocnice tak, že bude len 12 metrov od obytných domov, čo rozhodne nebude príjemné ani obyvateľom, ale ani pacientom. Primátor opäť pripomenul, že stavba disponuje viacerými záväznými stanoviskami, do ktorých prakticky mesto ani on sám nemôže nijako vstúpiť, pokiaľ nie je na to vážny dôvod.

Záujem o diskusiu s primátorom bol naozaj veľký a Matúš Vallo prisľúbil, že takéto stretnutia s obyvateľmi bude robiť pravidelne. Nielen v Primaciálnom paláci, ale aj v jednotlivých mestských častiach.

(sv)

               
      

Páčil sa vám článok?