Ustúpil kritike: Špeciálny prokurátor Kováčik sa vzdáva bytu, ktorý získal od Ružinova

25.2.2019
0

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi Kováčikovi miestny úrad v bratislavskom Ružinove ešte v roku 2006 pridelil. obecný byt. Táto informácia sa dostala k širokej verejnosti až v týchto dňoch a okamžite sa stretla s obrovskou kritikou  Najnovšie na kritiku verejnosti, ale i politikov zareagoval sám Kováčik, ktorý sa bytu vzdáva.

"Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik dnes informoval starostu  Martina Chrena, že chce odstúpiť od zmluvy o nájme bytu, ktorý mal pridelený od mestskej časti Bratislava - Ružinov. Spraví tak v priebehu niekoľkých týždňov," informovala Bratislavské noviny hovorkyňa Ružinova Tatiana Tóthová.

Iba pár dní dozadu žiadali ružinovskí i mestskí poslanci starostu Martina Chrena, aby mu zmluvu na prenájom bytu, ktorá sa obnovovala každý rok, už nepredĺžil, no to sa medzitým už stalo. „Nájomné byty v Bratislave pre tých, ktorí ich nevyhnutne potrebujú, nie pre špeciálneho prokurátora,“ argumentovali poslanci Kamil Bodnár, Peter Strapák, Lucia Štasselová a Peter Herceg a ďalší z poslaneckého klubu Team Vallo. Kováčik na seba naposledy upozornil napríklad kauzou podozrivého vkladu hotovosti vo výške 204-tisíc eur na svoj účet. Banková inštitúcia na to v roku 2017 upozornila aj políciu, ktorej Kováčik tvrdil, že ide o pôžičku od brata, ktorú chcel použiť na kúpu domu pre syna a polícia prípad ďalej nevyšetrovala. Práve preto poslanci došli k záveru, že Kováčik nie je odkázaný na pomoc samosprávy. Byt mu pridelili ešte v roku 2006 počas pôsobenia smeráckeho starostu Slavomíra Drozda.

„Predtým, ako poslanci túto výzvu zverejnili, sme o zmluve vôbec nevedeli. Od roku 2006 bola pravidelne predlžovaná, naposledy koncom minulého roka, ešte pred mojím nástupom do úradu a platí do konca tohto kalendárneho roka. Čo sa týka bytov v Ružinove, tak tie sú prideľované na základe VZN a túto agendu rieši bytová komisia. Tá už bola minulý týždeň vymenovaná, takže určite sa tejto téme budú venovať a o svojich návrhoch potom budú hovoriť s mnou," vyjadril sa ku Kováčikovmu bytu minulý týždeň starosta Ružinova Martin Chren. 

Je pravdepodobné, že Kováčika k tomuto kroku donútil práve Chren. Pred pár dňami nám totiž hovorkyňa špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová uviedla, že vzniknutú situáciu bude riešiť Kováčik s Chrenom. "Špeciálny prokurátor má uzatvorenú platnú nájomnú zmluvu na prenájom 1-izbového bytu, ktorá je viazaná na výkon jeho funkcie a otázku ďalšieho využívania nájomného bytu bude riešiť so starostom mestskej časti Bratislava – Ružinov, ako aj s Úradom pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií MV SR,“  vyjadrila sa minulý týždeň Tökölyová.

(lb, ms)

Páčil sa vám článok?