Ružinovskí poslanci nechcú, aby špeciálny prokurátor Dušan Kováčik naďalej využíval obecný byt!

19.2.2019

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Málokto vie, že k obyvateľom Ružinova patrí aj špeciálny prokurátor Dušan Kováčik, ktorému orgány miestnej samosprávy pridelili obecný byt ešte v roku 2006. Poslanci mesta a MČ však teraz žiadajú starostu Martina Chrena, aby mu zmluvu na prenájom bytu už nepredĺžil. To sa však medzitým už stalo...

 „Nájomné byty v Bratislave pre tých, ktorí ich nevyhnutne potrebujú, nie pre špeciálneho prokurátora,“ nazvali svoju iniciatívu ružinovskí a mestskí poslanci Kamil Bodnár, Peter Strapák, Lucia Štasselová a Peter Herceg a ďalší z poslaneckého klubu Team Vallo. Žiadajú ňou nového starostu Martina Chrena, aby ďalej nepredĺžil zmluvu o prenájme obecného bytu špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi Kováčikovi, ktorý na seba naposledy upozornil napríklad kauzou podozrivého vkladu hotovosti vo výške 204-tisíc eur na svoj účet. Banková inštitúcia na to v roku 2017 upozornila aj políciu, ktorej Kováčik tvrdil, že ide o pôžičku od brata, ktorú chcel použiť na kúpu domu pre syna a tá vec ďalej nevyšetrovala. Pravdepodobne aj v tejto súvislosti sa bratislavskí poslanci domnievajú, že Dušan Kováčik nie je odkázaný na takúto pomoc samosprávy, najmä ak množstvo zamestnancov škôl či škôlok, mestskej polície alebo pracovníkov zariadení sociálnych služieb nemá možnosť získať v hlavnom meste dostupné bývanie.

Podľa poslancov sa zmluva o nájme obecného bytu so špeciálnym  prokurátorom obnovuje každý rok od roku 2006 a je reliktom minulosti. Bola totiž uzatvorená ešte starostom Slavomírom Drozdom (SMER) a jej výhodnosť pre mestskú časť dodnes nikto nevysvetlil. Aký postoj k tejto záležitosti má súčasný starosta Martin Chren? „Predtým ako poslanci túto výzvu zverejnili, sme o zmluve vôbec nevedeli. Od roku 2006 bola pravidelne predlžovaná, naposledy koncom minulého roka, ešte pred mojím nástupom do úradu a platí do konca tohto kalendárneho roka. Čo sa týka bytov v Ružinove, tak tie sú prideľované na základe VZN a túto agendu rieši bytová komisia. Tá už bola minulý týždeň vymenovaná, takže určite sa tejto téme budú venovať a o svojich návrhoch potom budú hovoriť s mnou." 

Poslanci Teamu Vallo (PS a SPOLU), SaS a OĽaNO plánovali predložiť na rokovanie miestneho zastupiteľstva návrh uznesenia, ktorým chcú zaviazať kontrolóra mestskej časti Ružinov, aby uskutočnil audit prideľovania nájomných bytov mestskej časti, preveril aktuálnosť podmienok a kritérií, na základe ktorých mestská časť svoje byty prideľuje a tiež požiadať starostu, aby formalizoval kritéria a podmienky, podľa ktorých je časť nájomných bytov vyčlenených pre potreby škôl, škôlok a zariadení sociálnych služieb, formou VZN a predložil ho na zastupiteľstvo. "Akýkoľvek ďalší postup mestskej časti musí byť predovšetkým v súlade so zákonom a transparentný," povedala na margo riešenia problematického využívania obecného bytu špeciálnym prokurátorom hovorkyňa MČ Ružinov Tatiana Tóthová.

Bratislavské noviny oslovili aj špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a od hovorkyne Jany Tökölyovej sme dostali takúto odpoveď: "Špeciálny prokurátor má uzatvorenú platnú nájomnú zmluvu na prenájom 1-izbového bytu, ktorá je viazaná na výkon jeho funkcie a otázku ďalšieho využívania nájomného bytu bude riešiť so starostom mestskej časti Bratislava – Ružinov, ako aj s Úradom pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií MV SR.“ Špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi Kováčikovi končí funkčné obdobie až v roku 2021, ale už niekoľkokrát v národnej rade i verejne deklaroval, že neplánuje vo funkcii zostať až do konca. Znamená to, že možno sa obecný byt, ktorý doteraz užíval, uvoľní aj skôr? „Vzhľadom na to, že špeciálny prokurátor je chránenou osobou, nebudeme sa podrobnejšie vyjadrovať k tejto veci," dodala Tökölyová z Úradu špeciálnej prokuratúry. 

(ars)

Páčil sa vám článok?