V Petržalke schválili rozpočet - viete, na čo všetko pôjdu peniaze z neho?

18.2.2019

Zdroj: FB Petržalka

Páčil sa vám článok?

Poslanci na minulotýždňovom miestnom zastupiteľstve schválili rozpočet mestskej časti na rok 2019. Je vo výške 39 457 969 eur. Viete, kde sa tie peniaze vzali a na čo sa minú? Väčšinu financií „zhltne“ bežná prevádzka, Petržalka však tento rok plánuje postaviť aj nový výbeh pre psov, tri chodníky a jednu cyklotrasu a osadiť kamerový systém vo vybraných lokalitách Petržalky.

Najväčšiu sumu do rozpočtu získava Petržalka za podiel na výnose dane z príjmov fyzických osôb. Ide o sumu zhruba 17,3 milióna eur, čo predstavuje viac ako 46 percent z celkových príjmov. Na tejto sume je vidno, aké dôležité je, aby mali ľudia v Petržalke aj trvalý pobyt.

Ďalšia významná suma, ktorá tvorí príjmy rozpočtu je z podielu z dane z nehnuteľnosti, čo je asi 3,5 milióna eur. Vyše deväť miliónov je dotácia zo štátneho rozpočtu najmä na školstvo, ale aj matriku či špeciálny stavebný úrad. Príjmy rozpočtových organizácií sú zhruba 3,2 milióna, príjmy za predaj pozemkov či bytov zhruba milión eur.
Z miestnych daní je zaujímavých 160 000 eur od majiteľov psov. Za užívanie verejného priestranstva 490 000 eur, pričom až 400-tisíc je za vyhradené parkovanie. Významná je suma za prenájom tepelno-technických zariadení – 1,2 milióna, za prenájom bytov – 300-tisíc eur, nebytových priestorov a garáží 488-tisíc...

Na čo idú výdavky? Najmä na rozpočtové organizácie v zriaďovateľskej kompetencii mestskej časti – to je 11 základných škôl a 24 materských škôl, to sú školské jedálne, kluby detí, centrá voľného času, kultúrne zariadenia, knižnice či strediská sociálnych služieb... Ide o sumu až 23,6 milióna eur. Bežné výdavky na dopravu a komunikácie sú 1,2 milióna, na životné prostredie 2,3 milióna, na sociálnu pomoc a sociálne služby 1,7 milióna eur. To sú výdavky len na bežné fungovanie, ako ho poznáme dnes. Takže v prípade sociálnej pomoci je to fungovanie 6 denných centier, príspevok na stravovanie dôchodcov či poskytovanie dávok v hmotnej núdzi. V prípade dopravy je to napríklad oprava a údržba ciest, v prípade životného prostredia čistota verejných priestranstiev, výsadba drevín, ale aj záchranári na Draždiaku či vyprázdňovanie košov na psie exkrementy. Miestny podnik verejnoprospešných služieb Petržalka (MP VPS ) zabezpečoval doteraz aj starostlivosť o zeleň v mestskej časti. V návrhu rozpočtu, ktorý bol schválený, sa píše, že oproti roku 2018 sa navrhuje zabezpečenie údržby zelene interným spôsobom, t.j. vlastnými zamestnancami.
A čo nové teda vznikne? Na rok 2019 je v rozpočte navrhnutých na kapitálové výdavky 2 078 317 eur.

Z nich 150 000 eur má ísť na obnovu vozového parku v súvislosti s realizáciou parkovacej politiky v Petržalke pre MP VPS. Najviac za posledné roky pôjde na výstavbu chodníkov a cyklotrás – 140-tisíc eur (v roku 2018-24 446 eur). Za túto sumu by sa mali navrhnúť dva chodníky, urobiť dva projekty, zrealizovať tri chodníky a jedna cyklotrasa. „V roku 2019 plánuje MČ zrealizovať zjednotenie značenia po celej dĺžke Petržalského korza. V časti Petržalského korza (konkrétne križovatka Röntgenova - Kopčianska) treba vytvoriť bezpečný bezbariérový priechod pre chodcov a cyklistov.“ Oddelenie projektového riadenia plánuje pokračovať aj v osadení a prípadnej oprave cyklostojanov pred materskými školami. Na ZŠ Dudova bude spracovaná zmena organizácie dopravy pred školou. V pláne je aj oprava a rekoštrukcia 7 pochôdznych terás. Ktoré, rozpočet nekonkretizuje.

Niektorí poslanci kritizovali, že rozpočet nemenuje ani chodníky, ktoré by sa mali opraviť. O tom však bude rozhodovať pracovná skupina. Na vybudovanie nového oploteného výbehu pre psov je vyhradených 20 000 eur.

„V rámci kapitálových výdavkov sa navrhujú výdavky na technické vybavenie školských jedální v predpokladanej výške 250 000 € a suma 361 000 € na rekonštrukcie školských budov. V rámci nej sa predpokladá realizácia nasledovných akcií: ŠJMŠ Lietavská – rekonštrukcia vzduchotechniky, ZŠ Budatínska – rekonštrukcia hygienických zariadení, ZŠ Turnianska – výmena okien, ZŠ Prokofievova – rekonštrukcia suterénnych priestorov pri TV, ZŠ Gessayova – rekonštrukcia vonkajšej kanalizácie, ZŠ Pankúchova – rekonštrukcia podláh bazénu,“ píše sa v návrhu rozpočtu. V rámci rekonštrukcií sa ráta aj s rozšírením kapacít materskej školy Turnianska.

Projekt „Budovanie a zlepšenie technického stavu odborných učební“ základných škôl je dotovaný sumou 778 000 eur, mestská časť naň prispieva 41 000 eurami. V roku 2019 sa chystá aj rekonštrukcia pobočky Miestnej knižnice Petržalka na Haanovej 37 v sume 35 838 eur a dobudovanie ihriska pre zdravotne postihnutých na Blagoevovej ulici, na čo je vyčlenených 65 563 eur. Okrem toho by sa mali v Petržalke osadiť cvičiace prvky určené pre seniorov.
Rozpočet ráta aj s zabezpečením a osadením kamerového systému vo vybraných lokalitách Petržalky vo výške 100 000 eur.

A napokon budúce projekty a štúdie: Tento rok by sa mal obstarať projekt na rekonštrukciu zariadenia s opatrovateľskou starostlivosťou na Vavilovovej ulici a projekt na revitalizáciu Šrobárovho námestia. Cieľom mestskej časti je aj obstaranie územného plánu zóny Sad Janka Kráľa ako záväzného dokumentu, územného plánu zóny Kapitulský dvor a tiež obstaranie štúdie Tyršovo nábrežie pre návrh možného rozvoja tohto územia.

(in)

Páčil sa vám článok?