Viaceré mestské časti majú záujem obsadiť komisie aj neposlancami

2.2.2019
Spotrebiteľská poradňa v ružinove riešila prvý rok 133 prípadov - ruzinov-urad
Páčil sa vám článok?

Viaceré mestské časti chcú obsadiť miesta v komisiách pôsobiacich pri miestnych zastupiteľstvách aj neposlancami, teda z radov verejnosti. Výzvu vyhlásilo napríklad Nové Mesto či prednedávnom Devínska Nová Ves. Aktuálne sa o tejto téme uvažuje v Petržalke či Ružinove.

"Momentálne sa o tom diskutuje v rámci poslaneckých klubov," uviedla Mária Halašková z oddelenia komunikácie s verejnosťou petržalského miestneho úradu. Výzvu zatiaľ mestská časť nedávala. "Ľudia sa poslancom nahlasovali sami a poslanci tiež oslovili ďalších aktívnych ľudí z miestnych komunít a odborníkov do jednotlivých komisií," podotkla Halašková.

Nad možnosťou zapojenia verejnosti budú uvažovať aj predsedovia jednotlivých miestnych komisií v Ružinove. Miestne zastupiteľstvo na tohtotýždňovom zasadnutí schválilo pripravenie výzvy pre prihlasovanie sa občanov za členov niektorej z deviatich komisií. Každá komisie na čele s jej predsedom sa má rozhodnúť, či bude niektorých svojich členov vyberať aj z radov občanov. Ak sa rozhodnú kladne, vypracujú a predložia kritériá a predpoklady, ktoré by mali uchádzači spĺňať. Mestská časť bude o tom informovať na svojej webovej stránke.

V súčasnosti sa môžu hlásiť záujemcovia za členov niektorej z desiatich miestnych komisií v Novom Meste. "Občania s trvalým bydliskom na území mestskej časti, ktorí majú záujem pracovať v zriadených stálych komisiách miestneho zastupiteľstva ako členovia - odborníci, sa môžu po prihlásiť do 22. februára," píše samospráva na svojom webe.

Prihlásiť sa môžu vyplnením dotazníka, v ktorom okrem iného uvedú aj najvyššie dosiahnutí vzdelanie, oblasť, v ktorej záujemca pracuje či krátke zdôvodnenie. Dotazník je potrebné následne zaslať elektronicky na e-mailovú adresu podatelna@banm.sk alebo poštou na oddelenie organizačné a evidencie obyvateľov novomestského miestneho úradu na Junáckej ulici.

Koncom januára uzavrela možnosť prihlasovať sa Devínska Nová Ves, kde môžu občania pracovať v jednej zo šiestich komisií. Súčasťou prihlášky bol životopis záujemcu, jeho predstava o tom, čo by chcel ako člen komisie zlepšiť, vízie rozvoja mestskej časti, ale tiež príbuznosť a kvalitu dosiahnutého vzdelania k odboru a skúsenosti v príbuznom odbore. 

(TASR)

Páčil sa vám článok?