Matúš Vallo bude rokovať s novým majiteľom bývalého Prioru: Ten bude musieť dodržať ÚPZ

18.1.2019
OD Tesco MY

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Plány a projekty nového majiteľa obchodného domu na Kamennom námestí, bývalého Priora, sa budú musieť držať pravidiel a limitov, ktoré určuje územný plán zóny (ÚPZ). Primátor Matúš Vallo má už vo februári dohodnuté stretnutie s novým majiteľom budovy, ktorým je cez firmu Mirage Shopping Center - George Trabelssie.

Mesto má pre územie Kamenného námestia a blízkeho Námestia SNP už víziu, ktorá vychádza z projektu Živé námestie a ktorá by sa mala zhmotniť v pripravovanej urbanisticko-architektonickej súťaži. "Do akej miery do tohto kontextu zapadnú zámery nového majiteľa obchodného domu, uvidíme aj po spoločnom stretnutí. Budovu bývalého Priora vnímame ako výnimočné architektonické dielo, avšak s nejednoznačným vplyvom na mestskú štruktúru," uviedol magistrát.

O obchodný dom na Kamennom námestí mal dlhodobo záujem aj developer Lordship, ktorý je cez svoju dcérsku spoločnosť SK Centre vlastníkom priľahlého bývalého hotela Kyjev. K tomuto priestoru v centre hlavného mesta chcel pristupovať a rekonštruovať ho ako celok. "Avšak neprišlo k definitívnej vzájomnej zhode s partnermi a zvyšnými vlastníkmi nehnuteľností v tomto priestore," skonštatoval investor s tým, že sa rozhodol pracovať ďalej len s nehnuteľnosťami, ktoré vlastní. 

Do ich rekonštrukcie chce zapojiť aj mestskú časť Staré Mesto a aj magistrát. Stretnutie s primátorom majú zástupcovia developera naplánované vo februári. Spoločnosť Lordship deklaruje, že naďalej chce rekonštruovať budovu bývalého hotela Kyjev, vytvoriť nové námestie na mieste nevyužívanej zásobovacej rampy do podzemia v trojuholníku ulíc Rajská a Špitálska, rozšíriť priestor pre retail a kancelárie na časti súčasného parkoviska na Špitálskej ulici a presťahovať parkovanie do podzemia, kde sa počet parkovacích miest rozšíri približne päťnásobne.

Nový majiteľ obchodného domu na Kamennom námestí Trabelssie zatiaľ jasnú víziu o budúcnosti budovy nemá. Garantuje však prechodné obdobie minimálne troch až piatich rokov, počas ktorého do budovy nijako zasahovať nebude. Isté zmeny však čakajú v súvislosti s vnútornými prevádzkami. Rozhodnutie o vízii podľa Trabelssieho padne spoločne so susedmi a mestom. Najhorším riešením podľa neho je, že sa nedohodnú. "Vtedy si bude robiť každý, čo chce a nebude to vôbec pekné. To znamená, že sme všetci odsúdení na spoluprácu," povedal. Trabelssiemu budovu predala spoločnosť Tesco Stores, ktorá nehnuteľnosť vlastnila cez svoju spoločnosť Obchodný dom Bratislava.

(TASR)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie