Schátra úplne? Na areál bývalej zdravotníckej školy je žalostný pohľad

15.1.2019
0
Bývalá zdravotnícka škola na Vietnamskej

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Zostali tu len ruiny a bezdomovci. Na Vietnamskej ulici v Bratislave ešte v 90-tych rokoch fungovala Stredná zdravotnícka škola. Dnes sa budovy v areáli doslova rozpadajú, v jednej je zriadená ubytovňa pre bezdomovcov. Zisťovali sme, aký osud celý areál čaká.

Chátrajúci areál bývalej zdravotníckej školy susedí s policajnou stanicou, školou a materskou školou. Hoci na prvý pohľad vyzerá pusto, pohybujú sa tu ľudia. Jedna budova totiž prázdna nie je, funguje v nej ubytovňa. Ide o zariadenie, ktoré poskytuje strechu nad hlavou sociálne najslabším, ako nám priznali, väčšina tu ubytovaných sú fakticky bezdomovci. Zvyšné budovy sa už doslova rozpadávajú, no niektoré sa stali taktiež útočiskom bezdomovcov. Škola sa totiž v druhej polovici 90-tych rokov odsťahovala do iných priestorov na Strečniansku a budovy sú už roky vydané napospas osudu. Ešte na jeseň bol areál plný odpadkov, aktuálne je aspoň uprataný.

Aká budúcnosť toto miesto čaká? Jednou z alternatív, o ktorých sa hovorí, je, že by mohol slúžiť športovému klubu polície. Ide však o majetok mesta, no v Ružinove existuje predstava, ako to riešiť. "Jedným z miest, ktoré v Ružinove potrebujeme ochrániť pred výstavbou a zároveň zabezpečiť, aby boli kvalitne udržiavané, je Štrkovecké jazero, kde sa nachádza aj najväčšie detské ihrisko v Bratislave. Pozemok pod ihriskom vlastní ministerstvo vnútra, ktoré sa ho už roky snaží s mestom zameniť za chátrajúce budovy na Vietnamskej ulici. Ružinovčania by tak ochránili Štrkovec, vytvorili priestor pre deti a v Trnávke by ministerstvo pre potreby polície zrekonštruovalo zničené priestory," povedala nám hovorkyňa Ružinova Tatiana Tóthová..

S vlastnou predstavou, čo by sa dalo s areálom robiť, prišiel i ružinovský a zároveň mestský poslanec Peter Strapák. "Je dôležité, aby sme sa zamysleli a zanalyzovali, čo všetko je potrebné. Napríklad hneď vedľajšia základná škola má už dnes naplnené kapacity a pritom pred dvoma rokmi tam prerábali pivničné priestory na triedy. Čiže naozaj už nie je kde expandovať. A táto bývalá škola by bola ideálnym priestorom na to, aby sme časť žiakov presunuli tam. Ani s jedálňou nie je problém, pretože obe školy zdieľali spoločnú jedáleň, ktorá je práve v areáli tejto opustenej školy," povedal nám. "Navyše na Trnávke sa práve dokončuje výstavba cca. 450 bytov a ďalších cez 1000 sa plánuje," dodal Strapák s tým, že ide o ďalší argument v prospech rozšírenia školy. "Mám aj predstavu, ako využiť aj priestor medzi oboma školami - komunitným priestorom. Už sa mi ozval aj jeden človek, ktorý komunitné priestory riešil v USA a chcel by s tým pokračovať aj u nás," uzavrel poslanec.

Ide však o majetok mesta, a tak podstatnou by v súčasnosti bola aj dohoda medzi magistrátom a prípadne ministerstvom vnútra, ak by mal tento rezort o areál záujem. Aktuálne to však vyzerá tak, že tu problém neriešia. "V súčasnosti sa touto témou nezaoberáme," odpovedali na naše otázky ohľadom areálu na ministerstve vnútra.

O stanovisko sme požiadali aj mesto, ktorému areál patrí. Akonáhle získame odpoveď, článok budeme aktualitzovať.

FOTOGALÉRIA:

​(ms)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie