VIDEO a FOTO: Absurdné: Obyvatelia tejto časti Ružinova žijú v tme už 20 rokov!

9.1.2019
0

Zdroj: bal

Páčil sa vám článok?

Jedna z bratislavských ulíc v mestskej časti Ružinov - Na paši, nie je už dlhodobo osvetlená verejnými lampami. Obyvateľov tejto ulice neďaleko centra mesta už viackrát vykradli, nachádzajú tu i použité ihly od narkomanov. Kedy sa konečne dočkajú svetla?

Pani Edita nám zavolala do redakcie ešte v piatok. Obrátila sa na nás s problémom, ktorý ju a jej susedov trápi už viac ako neuveriteľných 20 rokov. Áno, presne to je nekonečné obdobie, počas ktorého tunajší obyvatelia čakajú na svetlo. Žiaľ, až doteraz sa žiadneho nedočkali. A to už nie jedenkrát písali na magistrát, mestskú časť Ružinov a  firme Siemens, ktorá spravuje verejné osvetlenie v Bratislave. Na život "v tmavej uličke" si už aj zvykli. Ale sú veci, na ktoré sa skrátka zvyknúť nedá. 

,,Je to hrozné, viackrát nás tu už aj vykradli," začala svoje rozprávanie pani Edita. "Večer je tu taká tma, že ženy radšej po piatej hodine ani nevychádzajú z domu," vysvetľuje. 

Vďaka tme sa z tohto miesta stáva raj pre zlodejov a rôzne indivíduá. Už opakovane tu vykradli  byty. Neskôr sa zlodeji začali zameriavať na garáže v neosvetlených dvoroch. 

,,Minule som zase našla pred kontajnerom ihlu s injekčnou striekačkou," opísala nám pani Edita momentálnu smutnú  situáciu pred jej domom. Tak sa zdá, že aj narkomanom začína byť táto zabudnutá ulica po chuti. 

Človeku sa až rozum pozastavuje nad tým, že v 21.storočí sa ľudia musia dožadovať takejto základnej veci, ktorá patrí k primárnej občianskej vybavenosti. A to o to viac, že ide o ulicu v hlavnom meste! Ružinov je relatívne blízko centra mesta.

,,Bola som svedkom toho, ako tu dvaja Rakúšania počas majstrovstiev sveta v hokeji zaparkovali a neskôr večer nemohli svoje vozidlá nájsť. Smiali sa nám, že tu v takejto tme bývame. Nemohli uveriť tomu, že tu nie je žiadne osvetlenie," spomína si pani Edita, ktorá nás ako prvá upozornila na tento problém. 

​Ako nám sama rozpovedala, predtým tu na čas boli umiestnené dva drevené stĺpy, na ktorých bolo namontované svetlo, neskôr sa však upustilo aj od toho. Momentálne jedinými záchytnými svetlými bodmi sú svetlo z multifunkčnej budovy oproti tejto obytnej budove a vchodové svetlo budovy, ktoré sa však zapne iba vo chvíli, kým si človek otvorí bránu a ďalej ulicou musí kráčať po tme naslepo.

,,Tu blízko sa nachádza aj medicínske centrum, kde chodí veľa detí. Večer sa o nich rodičia boja keď idú samé po tme," hovorí Edita.

,,Navyše sme už väčšinou starší, tí, čo tu bývame, a komplikuje nám to každodenný život. Skúšali sme to už vyriešiť mnohokrát a stále nám niekto len niečo sľúbi a nakoniec to nesplní," hovorí smutne pani Edita. 

Pozrite si naše video, ako to na ružinovskej ulici Na paši vyzerá cez deň. Celkom tmavá na to, že sme točili o 11 hod. doobeda, čo poviete? 

Na miesto sme sa vrátili o 17-tej hodine poobede po západe slnka. Išli by ste sa sem dobrovoľne prejsť takto večer? Žiaľ, ľudia, ktorí tu bývajú, nemajú veľmi na výber. Pozrite si naše video ako to na ulici vyzerá v noci:

Je možné, že tu ľudia takto žijú celé roky v tme? 

S touto otázkou sme sa najskôr obrátili na hovorkyňu firmy Siemens, ktorá zabezpečuje verejné osvetlenie v Bratislave, Moniku Orbanovú: ,,Obráťte sa prosím na príslušnú mestskú časť alebo magistrát, nakoľko Siemens ako prevádzkovateľ verejného osvetlenia nerozhoduje o umiestnení jednotlivých stožiarov. To je v kompetencii správcu verejného osvetlenia," povedala. 

Následne sme teda kontaktovali aj hovorkyňu Ružinova Tatianu Tóthovú, ktorá sa pre banoviny. sk vyjadrila nasledovne:  ,,Verejné osvetlenie je v kompetencii hlavného mesta. V prípade, že takýto podnet dostaneme, odstupujeme ho na príslušný odbor magistrátu," uviedla. 

Nakoniec sme teda požiadali o vyjadrenie magistrát hlavného mesta: ,,Hlavné mesto eviduje tento podnet a zaradilo ho do rozpočtu mesta, ktorý musia schváliť mestskí poslanci. Následne hlavné mesto začne s budovaním verejného osvetlenia v uvedenej lokalite," informovala Katarína Kohútiková z Oddelenia komunikácie a marketingu kancelárie primátora.

Obyvateľom teda znovu svitla nádej, že ich ulica sa konečne po rokoch rozsvieti. My budeme celú situáciu monitorovať a pravidelne o nej informovať.

(bal)

Páčil sa vám článok?