Ako bojovali mestské časti so snehom? Pomáhali i väzni

5.1.2019
0
Väzni v Karlovej Vsi

Zdroj: FB Karlova Ves

Páčil sa vám článok?

Po novom sa už o odhŕňanie chodníkov musí zo zákona postarať samospráva. Teda mestské časti a magistrát podľa toho, kto má danú komunikáciu v správe. Ako sme sa dnes mohli presvedčiť, sneženie dalo úradom, ktoré nemajú dostatok ľudí, poriadne zabrať.

V Karlovej Vsi pomáhalo riešiť náročnú situáciu so snehom aj 22 väzňov (úvodná foto článku). "Justičná stráž ponúkla túto pomoc hlavnému mestu a primátor Matúš Vallo poslal po konzultácií so starostkou Danou Čahojovou tretinu ľudí k nám do Karlovej Vsi!" informovala Karlova Ves na svojej stránke na Facebooku.  

"Od sobotného popoludnia sú tak do práce zapojení aj väzni, ktorí odpratávajú chodníky a schodiská. Ako prvé vyčistili od snehu tzv. školské námestie, Pribišovu, priľahlé schodiská a pôjdu aj ďalej," informovala ešte mestská časť.

V Dúbravke sa rozhodli riešiť situáciu aj s využitím pocitu spolupatričnosti, ktorý mnohí pociťujú. "Dúbravčania, vždy držíme spolu a veľmi sa z toho tešíme. Vonku je krásne bielo, sneží výdatne a nepretržite. Pracovníci zimnej údržby boli včera v teréne do neskorých nočných hodín, dnes pracujú od skorého rána... Uvarte si čaj do termosky, poriadne sa oblečte, vezmite lopaty, metly, čokoľvek a skúste odhrnúť aspoň kúsok chodníka pri vašom bytovom dome. Prosíme vás o pomoc!" vyzvala mestská časť svojich obyvateľov.

Sneženie v Dúbravke :

Zdroj: FB MČ Dúbravka

​Podobne ako v Dúbravke pomáhali dobrovoľníci z radov obyvateľov aj v Rači. 

Situácia bola náročná aj v Ružinove.  "Dnes sme narazili na limity našej zimnej údržby. Ružinov platí nášmu podniku VPS zimnú pohotovosť na 100 ľudí počas celých 24 hodín. Vo štvrtok som zvolal veľkú poradu kvôli hlásenému sneženiu. Vedenie VPS ma ubezpečovalo, že sú pripravení. V realite ale dokázali do ulíc dostať najprv len 35 ľudí, poobede 47. Do ulíc vyrazilo 5 z našich 6 sypačov, lebo vodič posledného je PN a až dnes som sa dozvedel, že viac šoférov nemajú (hoci som sa od nástupu do funkcie pýtal, čo potrebujú, a operatívne sme už nakúpili aj frézy na chodníky, riešime posypové vozíky a schválil som aj nákup 4 áut na rozvozy zamestnancov, proste, vychádzame v ústrety, kde sa dá, aby sme problémom so snehom pomohli predísť). Čo nám však nepovedia, to nevieme riešiť," informoval o situácii v Ružinove starosta Martin Chren.

Ružinov:

Zdroj: FB Martin Chren za Ružinov

Opatrenia  ktoré prijíma magistrát, nájdete aj v tomto článku :

"Chlapi dnes poctivo makali, ťahali 12-tku (4:00-16:00, niektorí aj dlhšie), teraz musia ísť domov - šoféri potrebujú aspoň osem hodín prestávku, aj z ľudských dôvodov, aj zo zákona. O štvrtej ráno začnú zase v plnej zostave všetci vodiči aj zamestnanci, ktorí sú k dispozícií, má začať mrznúť, treba posýpať, aby sme predišli poľadovici," dodal Chren. Aj on informoval  že vďaka pomoci od primátora Matúša Valla by malo zajtra v Ružinove pomáhať 20 väzňov. 

Zdroj: FB Martin Chren za Ružinov

"Celkovo som s dnešnou zimnou údržbou spokojný tak na 65 %. Napriek dlhotrvajúcemu hustému a nepríjemne mokrému sneženiu sme veľké sídliská zvládli celkom dobre - osobne som ráno kontroloval Štrkovec, Nivy, Trávniky, miestami som bol nespokojný, ale bolo vidieť, že o všetky cesty a významné chodníky tu a aj na Pošni, Ostredkoch a v Ružovej doline bolo postarané. Problémy sme mali hlavne na Trnávke a v Prievoze, kde nám už nevychádzala technika ani ľudia na chodníky a aj cesty mali až do ranných hodín problém. Obyvateľom, ktorých to potrápilo, sa ospravedlňujem, lepíme veci, ako môžeme. Hlavne chlapi v uliciach naozaj makajú, na nich sa fakt nedá hnevať," zakončil Chren. 

(ms) 

Páčil sa vám článok?