Aj staré okuliare môžu slúžiť: Dôkazom je ďalšia úspešná zbierka v Dúbravke

23.11.2018
Zbierka použitých okuliarov v Dúbravke

Zdroj: MČ BA - Dúbravka

Páčil sa vám článok?

Aj nepoužívané - staršie okuliare môžu slúžiť ďalej, môžu ešte zmeniť život niekoho iného. Už tretí rok sa mestská časť Dúbravka zapája do celosvetového projektu a spoločne v spolupráci s Lions club Bratislava Bona Fide úspešne organizujú zbierku použitých okuliarov.

Dúbravčania už tretí rok plnia starými okuliarmi škatule na to určené, nájsť sa dajú v budovách miestneho úradu na Žatevnej 2 a Pri kríži 14.  

Tohtoročnú zbierku odovzdali dnes starosta Dúbravky Martin Zaťovič a organizátori zbierky – predseda Komisie sociálno-zdravotnej a bytovej Juraj Štekláč a Štefan Maceják z kancelárie starostu predstaviteľom Lions club Bratislava Bona Fide.

Zozbierané okuliare z Dúbravky putujú do zberného strediska v Taliansku, kde sa s nimi ďalej pracuje, čistia sa a premeriavajú.  Tieto okuliare pomáhajú potom  v tretích krajinách, najmä v Afrike ľuďom, ktorí okuliare potrebujú, avšak nemajú finančné prostriedky na to, aby si ich zadovážili.

Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie trpí na celom svete poruchami zraku 217 miliónov ľudí. Väčšinu takýchto zrakových chýb je možné rýchlo diagnostikovať a pomerne ľahko liečiť  použitím korekčných šošoviek. Napriek tomu milióny ľudí v rozvojových krajinách trpia, pretože nemajú okuliare. Nemôžu sa učiť, nemôžu pracovať, keďže nevidia ostro a jasne. Pre deti jasné videnie znamená lepšie vzdelanie, zdravší rozvoj a lepšiu kvalitu života. Pre dospelých zasa viac pracovných príležitostí a lepšie uplatnenie, pre seniorov  menšiu závislosť na pomoci iných. 

To je dôvod, prečo sa zapojiť do celosvetového projektu Lions Recycle for Sight. Zbierka sa dá podporiť počas celého roka, Lioni a dobrovoľníci na celom svete zbierajú staré okuliare -dioptrické, slnečné, v plastových či kovových rámoch, následne ich čistia, triedia, balia a posielajú do rozvojových krajín.

Lions club Bratislava Bona Fide je charitatívna organizácia, ktorá patrí do medzinárodnej siete  Lions clubs International, založená bola 1917 v Chicagu a dnes má už vyše 1,4 milióna členov združených v 42-tisíc kluboch sídliacich v 200 krajinách sveta. Činnosť klubov je orientovaná na pomoc nevidomým a slabozrakým, inak hendikepovaným ľuďom, seniorom a sociálne odkázaným, ako aj  deťom v detských domovoch.

 Možno  v predvianočnom upratovaní narazíte na staré, nepotrebné, nepoškodené  okuliare, ktoré vám nebudú chýbať a možno si spomeniete na zbierku a na to, že ešte môžu slúžiť, pomôcť. Dobrým skutkom tak pomôžete niekomu vo vzdialenom kúte sveta.

(TS)

 

 

Páčil sa vám článok?