Petržalský miestny úrad bude využívať elektromobil

18.11.2018
0
Elektromobil petržalského miestneho úradu

Zdroj: MÚ Petržalka

Páčil sa vám článok?

Novinkou, ktorá figuruje medzi novými projektmi mestskej časti Petržalka, je aj nákup nového elektromobilu pre potreby miestneho úradu. Využívať ho budú zamestnanci zo všetkých oddelení úradu.

Elektromobil s logom „Petržalka jazdí nazeleno“ v piatok oficiálne odovzdali do užívania mestskej časti za účasti starostu a dodávateľa elektromobilu. „Som rád, že náš úrad podporuje ekologické aktivity a že aj takýmto malým krokom poukazuje na dôležitosť ochrany životného prostredia,“  povedal starosta Vladimír Bajan, ktorý už v úrade končí, keďže v posledných voľbách sa rozhodol nekandidovať.

Výzvu zameranú na podporu elektromobility vyhlásil Environmentálny fond, aby podporil aktívne snahy o dosiahnutie dlhodobého zníženia množstva vypustených znečisťujúcich látok.

„O dotáciu sme požiadali v máji tohto roku. Environmentálny fond nám nakoniec schválil dotáciu vo výške 30 000 eur, pričom MČ spolufinancovala projekt sumou 1 500 eur. Predpokladaný počet najazdených kilometrov za rok je 10 000. Elektromobil bude k dispozícii všetkým oddeleniam miestneho úradu. Nabíjacia stanica je umiestnená v garážových priestoroch Technopolu,“ vysvetlila nám Mária Halašková z miestneho úradu.

Zdroj: MÚ Petržalka

​Elektromobil) je automobil, ktorý je poháňaný výlučne elektrickou energiou. Tú čerpá z akumulátora (batérie) integrovaného do vozidla, ktorý je nutné nabíjať z externého zdroja – nabíjacej stanice alebo domácej zásuvky. Pohonnou jednotkou elektromobilu je elektrický motor (elektromotor). Jeho výhodou je konštrukčná nenáročnosť a účinnosť, ktorá je v priemere 3-krát vyššia (90 %) ako u spaľovacích motorov (25 – 34 %). Najväčšou výhodou sú nulové emisie vypúšťané do ovzdušia, čo znamená lepšie zdravie pre našu planétu, a teda aj pre nás.

(ms)

Páčil sa vám článok?