Do spoločnosti METRO, a.s., vstupuje štát

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavské mestské zastupiteľstvo koncom júna rozhodlo o navýšení základného imania spoločnosti METRO, a.s.. V súčasnosti 100 percent akcií spoločnosti vlastní mesto Bratislava.

To by malo vďaka navýšeniu zostať väčšinovým akcionárom aj po ohlásenom vstupe štátu do tejto spoločnosti. Na dôvody týchto zmien sme sa spýtali riaditeľa Sekcie ekonomického a sociálneho rozvoja mesta na magistráte Bratislavy Alexandra BALLEKA.

- Slovenská vláda uznesením číslo 315/2000 uložila ministrovi dopravy, pôšt a telekomunikácií vstúpiť do obchodnej spoločnosti mesta Bratislava vložením pozemkov v lokalite Pribinova ulica. Keďže ide o nehnuteľnosti v hodnote 272 miliónov korún, musí mesto, aby si zachovalo v spoločnosti METRO majoritu, navýšiť základné imanie minimálne o 250 miliónov korún. Podľa rozhodnutia mestského zastupiteľstva pôjde o nepeňažný vklad formou projektovej dokumentácie, vyhotovenej na objednávku magistrátu s tým, že mesto si ponechá v spoločnosti najmenej 51-percentný podiel. Podľa rozhodnutia vlády sa vstup ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií, ako aj navýšenie základného imania musí uskutočniť do 31. júla.

Čo je hlavnou príčinou týchto zmien, ktoré prinesú účasť štátu v spoločnosti METRO, a.s.?

- Hlavnou príčinou je revitalizácia lokality Pribinova ulica v súlade z územným plánom, podľa ktorého tu má byť moderné obchodno-administratívne centrum mesta. Pôvodne spoločnosť METRO vznikla na zabezpečenie výstavby bratislavského metra. To však nie je v súčasnosti na programe dňa a preto táto spoločnosť vyvíja iné aktivity. Tou hlavnou je dnes výstavba piateho bratislavského mosta - Mosta Košická, ktorá by mal byť dokončený v roku 2002. V súčasnosti dokončujeme schémy financovania a projektovú dokumentáciu výstavby mosta. Príprava pokračuje v súlade s časovým postupom, ktorý bol schválený. Okrem toho sa pripravuje spomenutá revitalizácia Pribinovej ulice a okolia, kde sa hneď po vložení pozemkov štátu a navýšení základného imania mestom Bratislava začne s hľadaním investorov tohto projektu.

Zhováral sa Slavo Polanský
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?