Starosta Petržalky podpísal memorandum o ochrane lesov

17.8.2018
Aj pre pečniansky les chce mesto do správy štátne lesy - pecniansky
Páčil sa vám článok?

Potreba posilnenia ochrany lesov je v poslednom čase horúcou témou. Rôzne občianske združenia vyzývajú ľudí, aby bojovali proti devastácií prírody. Mestská časť Petržalka hľadá cesty, ako takéto iniciatívy podporiť.

V utorok 14. augusta petržalský starosta Vladimír Bajan podpísal so zástupcami Bratislavského samosprávneho kraja Memorandum o spolupráci a spoločnom postupe pri ochrane lesov na území Bratislavského samosprávneho kraja. Petržalka nie je sídlisko plné panelákov. Stačí sa pozrieť na celkovú rozlohu zelene, neustále budovanie oddychových zón, areál Malého aj Veľkého Draždiaka, Sad Janka Kráľa, ale hlavne neustálu snahu o ochranu a rozširovanie zelene, povedal starosta Vladimír Bajan.

Podpísaním Memoranda sa naša Mestská časť zaviazala, že bude chrániť a zveľaďovať lesy a rozvíjať predovšetkým ich rekreačný potenciál a ostatné funkcie, ku ktorým patrí legislatívna iniciatíva v oblasti zvýšenia ochrany lesov a zväčšovania plôch lesov s osobitným režimom hospodárenia, podpora spolupráce s občianskou aj odbornou verejnosťou a kompetentnými orgánmi aktívnej ochrany prírody. Zároveň chcemepodporovať vyhlasovanie chránených území a bezzásahových zón v lesoch.

"Podporujeme zakladanie alebo rozširovanie prímestských rekreačných parkov a lesoparkov, ktoré chceme zachovať ako priestory pre aktívny oddych a relax obyvateľov a návštevníkov regiónu, informuje Katarína Mrázová z oddelenia komunikácie s verejnosťou z mestskej časti Petržalka.

Spoločným postupom s kompetentnými orgánmi, neštátnymi vlastníkmi lesov a porastov plánujú zabezpečovať zásady takého hospodárenia, ktoré je aj v súlade s programami starostlivosti o lesy a v lesohospodárskej praxi. Snahou mestskej časti je aj zriadenie externého nezávislého poradného orgánu predsedu Bratislavského samosprávneho kraja pre ochranu a využívanie lesov. 

(TS,nc)

Páčil sa vám článok?