Rusovčania chcú mať voľby pod dohľadom

23.11.2006
Páčil sa vám článok?

Škandál okolo minulých komunálnych volieb v Rusovciach, ktorý je dodnes nevyšetrený, mobilizuje k aktivitám kandidátov na posty v samospráve, aktívnych radových občanov, ale aj rodí fámy.

Časť z tých, ktoré sa dostali aj do redakcie, narážala na zloženie volebnej komisie s poukazom na prepojenie medzi kandidátmi vo voľbách a členmi komisie. Tento fakt je však len odrazom reakcie na zloženie komisií v minulých voľbách. Podľa zákona totiž členov komisií môžu nominovať len politické strany a združenia, komisiu potom na požadovanie doplnia ľuďmi, ktorých vymenuje úradujúci starosta.

Táto okolnosť spôsobila, že v Rusovciach kandidujú na volebných listinách politických subjektov aj kandidáti v obci známi ako nezávislí - je to totiž jediná cesta, ako mohli ovplyvniť zloženie volebnej komisie. V minulých voľbách totiž práve v okrsku, kde prevažovali členovia vymenovaní starostom, porušili volebný zákon, čo skonštatovala aj prokuratúra. Tohtoročné zostavenie komisie bolo podľa kandidátov regulárne. Zvlášť oceňujú, že predsedu miestnej volebnej komisie neurčili dohodou, na čo sa tiež rusovská verejnosť pozerá s nedôverou, ale riadne - voľbou. Napriek všetkému časť kandidátov do tohtoročných volieb trvá na tom, aby ich priebeh v mestskej časti kontrolovalo Občianske oko.

K voľbám sa aktívne stavajú nielen kandidáti. V obci pracuje občianske združenie Za lepšie Rusovce. Jeho aktivisti Paľo Mokráň a Ctibor Košťál sa rozhodli sprehľadniť verejné záležitosti aj formou konfrontácie postojov a predstáv jednotlivých kandidátov na post starostu. Položili všetkým kandidátom dvanásť rovnakých otázok a na ich odpovede vymedzili rovnaký priestor. Zosumarizované autorizované texty vydali v bulletine nazvanom Občania občanom i na vlastnej internetovej stránke.

Zo siedmich kandidátov na post starostu neodpovedal jediný. „Súčasný starosta Dušan Antoš našu ponuku odmietol, vraj nemá záujem, lebo predstaví svoj program po vlastnej linke,“ hovorí C. Košťál. Dodáva, že podľa združenia je aj odmietavý postoj k takejto iniciatíve výpoveďou o kandidátovi.

Páčil sa vám článok?