Neuveriteľné: Z križovatky odstraňujú asfalt, ktorý iba nedávno položili

14.5.2018
0
Rekonštrukcia Hodonínskej

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Veľká rekonštrukcia Hodonínskej cesty v Lamači prináša so sebou okrem veľkých dopravných obmedzení aj absudnú situáciu. Z križovatky s Vrančovičovou, ktorú iba na jeseň celé mesiace rekonštruovali, totiž teraz v rámci opráv Hodonínskej odstránili úplne nový asfalt.

V októbri minulého roku začali rekonštruovať križovatku Vrančovičová - Hodonínska v Lamači za 850 -tisíc eur. V novembri odkázal primátor Nesrovnal Lamačanom, že križovatka bude odovzdaná do Vianoc. Realita je taká, že už niekoľko mesiacov sa na tejto križovatke nič nerobí. Ľudia čakajú na spoje MHD na improvizovaných zastávkach ako na najzaostalejšej dedine na Balkáne. Tento osemmesačný stav sa zhorší v týchto dňoch, po rozsiahlej rekonštrukcii cesty naprieč celým Lamačom,“ povedala pre bratislavskenoviny.sk poslankyňa miestneho zastupiteľstva v Lamači Gabriela Bizoňová.

Čo je však neuveriteľné, cez víkend sa spustila veľká rekonštrukcia Hodonínskej, teda jednej z najfrekventovanejších ciest a hlavnej tepny v Lamači. A v rámci tejto rekonštrukcie sa opäť odstraňuje aj asfalt na spomínanej križovatke Vrančovičova - Hodonínska (o jej rekonštrukcii sme na jeseň písali TU). „Na poslednom miestnom zastupiteľstve sme boli informovaní, že sa bude frézovať aj povrchový asfalt na tejto novo vybudovanej križovatke Vrančovičova - Hodonínska. Znamená to, že sa odstráni nedávno položený asfalt a položí nový v celom úseku cesty Hodonínska vrátane tejto križovatky. Pýtam sa, kto je zodpovedný za toto nehospodárne nakladanie s financiami mesta? Spomínaná križovatka mohla byť riešená počas tejto rekonštrukcie a mohlo sa ušetriť niekoľko stotisíc eur z vreciek Bratislavčano,“ reaguje Bizoňová.

K dnešnému dňu už v časti križovatky asfalt aj vymenili, na väčšom úseku ostal zatiaľ pôvodný. Z magistrátu nám k celému problému poslali iba stručné stanovisko. „Tieto stavebné práce (rekonštrukcia križovatky - poznámka redakcie) neboli ukončené v súlade s požiadavkami správcu, t . j. hlavného mesta a nesúvisia priamo s opravou Hodonínskej, ktorú aktuálne realizujeme,“ reagovala hovorkyňa magistrátu Zuzana Onufer.

Mesto začalo totiž cez víkend rekonštruovať Hodonínsku ulicu v úseku medzi križovatkou s ulicou Janka Alexyho a ulicou Pod násypom, teda v časti na rozhraní Lamača a Dúbravky. Obchádzková trasa v tejto prvej časti rekonštrukcie, rozdelenej celkovo na osem etáp, prechádza ulicami Pod násypom, Segnáre a Pod Zečákom na most Valentína Matrku.

„Priznám sa, som príjemne prekvapený, že priebeh je plynulý. Vzhľadom na množstvo áut, ktoré počas bežných dní cez Hodonínsku ulicu premávajú, som čakal oveľa horšiu situáciu," uviedol starosta Lamača Peter Šramko. Situáciu preveroval priamo na mieste. „Určite patrí veľká vďaka policajtom, ktorí riadili premávku na križovatke pri moste Valentína Matrku a efektívne pomáhali rozpustiť tie menšie kolóny, ktoré sa tu priebežne vytvárali," dodal. Myslí si, že pod plynulý priebeh sa podpísal aj fakt, že veľa vodičov, ktorí Hodonínskou do mesta dennodenne prechádzajú, rešpektovali výzvy v predchádzajúcich dňoch, aby sa tomuto úseku vyhli po diaľnici, prípadne prejazdom cez Dúbravku.

Hlavné mesto začalo s opravou Hodonínskej ulice v sobotu 12. mája ráno. Oprava ráta s kompletnou výmenou asfaltového povrchu v úseku od okružnej križovatky OK 5 až po hranice Lamača s Dúbravkou. Celkovo by práce mali trvať približne mesiac.

„Spolu s Hodonínskou sa v blízkom čase začnú opravovať aj Brnianska, Račianska a Kazanská ulica," informovala hovorkyňa Bratislavy Zuzana Onufer. Pripomenula tiež, že 7. mája bola ukončená oprava Dolnozemskej ulice na úseku od okružnej križovatky s Panónskou po odbočku na Kutlíkovu. K 9. máju v plnej šírke zrekonštruovali tiež Lamačskú cestu v úseku od Tesco Lamač po odbočenie na Cestu na Červený most, do 21. mája by mala byť obojsmerne dokončená aj oprava Bajkalskej ulice v úseku od Trenčianskej ulice po Mlynské nivy. Oprava Panónskej cesty by mala byť zavŕšená na konci mája.

Hlavné mesto plánuje v tomto roku opraviť v metropole 100 km jazdných pruhov. O harmonograme opráv informuje magistrát prostredníctvom sociálnej siete Facebook na „Bratislava works".

(ms, TASR)

Páčil sa vám článok?