Nekonečný príbeh pokračuje, tender na verejné osvetlenie zrušili. Vyhlásia ho znova

16.3.2018
0

Zdroj: Matúš Husár

Páčil sa vám článok?

Hlavné mesto zrušilo súťaž na nového prevádzkovateľa verejného osvetlenia v Bratislave, ktorú vyhlásilo koncom mája 2017 a jej trvanie viackrát predĺžilo.

Dôvodom je závažné porušenie pravidiel súťaže, a to odhalenie identity niektorých účastníkov tendra, čím už nie je zaručená anonymita súťažiacich. Na piatkovom brífingu to oznámil primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal s tým, že došlo k zmareniu podstaty súťaže. Tender preto vyhlásia nanovo.

K pochybeniu zo strany magistrátu podľa Nesrovnala nedošlo, odhalenie identity niektorých súťažiacich sa objavilo v médiách. „Tie informácie prevzali médiá z tlačovej správy, myslím vo februári, tam boli menované jednotlivé firmy, a to je vážne porušenie pravidiel. My sme si dali urobiť interné a externé štúdie a tie boli úplne jasné, súťaž treba zrušiť,“ povedal primátor. Ako podotkol, šetreniu, prečo tieto informácie unikli, sa musia zoberať príslušné orgány.

Primátor nechcel potvrdiť, či v prípade spomínanej tlačovej správy naráža na Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO). Ten totiž 21. februára informoval médiá, že žiada od hlavného mesta vysvetlenie, prečo opakovane predlžuje lehoty na predkladanie ponúk v súťaži na nového prevádzkovateľa verejného osvetlenia. Zároveň však uviedol, že mu boli v minulom roku k tejto súťaži doručené aj námietky firiem O.S.V.O. comp, Siemens a AVE SK odpadové hospodárstvo. My nie sme vyšetrovatelia, berieme len na vedomie to, čo sa objavilo v médiách. Odkiaľ to prišlo, treba dohľadať, skonštatoval Nesrovnal.

Zdroj: Magistrát

Hlavné mesto vyhlási súťaž na nového prevádzkovateľa verejného osvetlenia v Bratislave nanovo, urobí tak v úzkej koordinácii s ÚVO. Tender bude nastavený podľa primátora tak, aby nového prevádzkovateľa vybralo nové vedenie hlavného mesta, ktoré vzíde z tohtoročných komunálnych volieb. „Toto vedenie nového dodávateľa vyberať nebude. Chcem ubezpečiť Bratislavčanov, že verejné osvetlenie je zmluvne zabezpečené a nehrozia žiadne katastrofy, ani výpadky,“ deklaroval Nesrovnal.

V súťaži na nového prevádzkovateľa verejného osvetlenia v Bratislave chcelo mesto s víťazom súťaže uzavrieť zmluvu na 20 rokov v predpokladanej výške 143,69 milióna eur bez DPH. Trvanie tendra bolo niekoľkokrát predlžované. Mestskí poslanci opakovane žiadali primátora, aby túto súťaž zrušil, pretože je podľa nich vo viacerých bodoch dôvodné podozrenie z porušenia zákona o verejnom obstarávaní. V tomto zmysle podali i podnet na ÚVO.

Magistrát dlhodobo trval na tom, že celý proces prebieha transparentne a striktne podľa zákona o verejnom obstarávaní. Súťaž podľa neho predlžovali otázky, ktoré kládli jej účastníci a samospráva na ne musela zo zákona odpovedať. Hlavné mesto v súčasnosti zabezpečuje prevádzku verejného osvetlenia na základe dočasnej zmluvy s doterajším dodávateľom služby, spoločnosťou Siemens.

(TASR)

Páčil sa vám článok?