Vlastníci chceli dohodu, poslanci vybrali drahšiu cestu

30.10.2006
Páčil sa vám článok?

Dedičia Františka Hauskrechta z Lamača vlastnia v tomto meste dvanásťtisíc štvorcových metrov pôdy, na ktorej stoja budovy vo vlastníctve mesta a štátu - zatiaľ doplácajú na svoju dôveru, ale chcú sa súdiť, a to napokon zaplatí mesto.

Pôvodný majiteľ nadobudol plochy v Lamači - Podháji a v Dúbravke - Koprivnici ešte za prvej republiky. Keď jeho synovi ako dedičovi ponúkal socialistický štát smiešnu sumu za odkúpenie pozemkov, odmietol, a tak ho vyvlastnili. Majetok sa vrátil dedičom v tretej generácii, to však už v Dúbravke na ich pozemkoch stáli budovy - dnes časť vlastní mestská polícia a časť štátny hasičský a záchranársky zbor. V Lamači na ich pozemku stojí penzión Podháj. Nájomné za zastavanú pôdu nedostávajú.

Nastali nekonečné peripetie. Dušan Hauskrecht, vnuk pôvodného vlastníka, spolu s manželkou chcel obhajovať práva všetkých aktuálnych dedičov. Najprv musel v rozpore s duchom práva dokázať svoju nevinu, teda že otec pozemky nepredal. Potom mu mestskí poslanci navrhli odkúpenie pozemkov za sumu, ktorá predstavovala len maličký zlomok ceny stanovenej zákonom.

Hauskrechtovci verili, že sa im podarí dohodnúť. Nechcú, aby im pozemky vrátili a aby hasiči a policajti museli budovať nové objekty, majú dosť rokov aj na to, aby chceli náhradnú pôdu. Chcú len finančné vyrovnanie. Spravodlivé vyrovnanie na súčasnej cenovej úrovni. Doteraz ani neobháňali mesto a hasičov po súdoch, aby im zaplatili za nájomné, zato mesto dalo ich na súd, vraj nechcú plochu zadarmo odstúpiť. To bol jeden z posledných krokov primátorovania Jozefa Moravčíka. Hauskrechtovci nesúhlasili s novým znárodnením a mesto napokon od súdneho sporu odstúpilo.

Aparát nového magistrátu vyšiel Hauskrechtovcom v ústrety. Sekcia správy a nakladania s nehnuteľným majetkom mesta dala za ťažké peniaze vypracovať geometrické plány oboch lokalít a za rovnako ťažké peniaze (lebo to sa platí podľa odhadnej hodnoty nehnuteľnosti) súdnoznalecký posudok. Navrhla tiež oba pozemky odkúpiť a návrh postúpila na prerokovanie voleným zástupcom.

Večná viera Hauskrechtovcov v spravodlivosť ožila. Kým nenarazila na komisiu pre správu a podnikanie s majetkom mesta, ktorá zarazila odkúpenie pozemkov v Lamači, a mestskú radu, ktorá tak isto odsúdila pokus o dohodu v Dúbravke. Bolo to v júli tohto roku. Anne a Dušanovi Hauskrechtovcom došla trpezlivosť. Obrátili sa na našu redakciu a oznámili nám, že sa pripravujú podať žalobu. Jej finančný dosah na mesto nebude predstavovať len odhadná cena za pozemky, ktoré majú v skutočnosti oveľa vyššiu trhovú hodnotu. Oslovení právnici sú odhodlaní uplatniť nárok svojich mandantov aj na ušlé nájomné a patričné úroky, súdne trovy a ďalšie výlohy.

„Ak by sa na poslancov vzťahovala klauzula zodpovednosti za spôsobené škody, neviem, ako by v tomto prípade reagovali,“ hovorí A. Hauskrechtová a jej manžel dodáva: „Doteraz sme neverili, že nás mestskí poslanci ťahajú za nos, nazdávali sme sa, že konajú podľa práva. Keď však odborníci z magistrátu zhromaždili materiály a zistili, že sme v práve, že je najlepšie pre obe strany, ak to mesto odkúpi, a niekoľko poslancov opäť vecný návrh zhodí zo stola, nevidíme schodnejšiu cestu, ako sa súdiť.“

Páčil sa vám článok?