Antický tábor v Rusovciach obnovia načas

30.10.2006
Páčil sa vám článok?

Antický tábor Gerulata v Rusovciach by mali stihnúť obnoviť v plánovanom termíne do júla 2007. Uviedol to vedúci oddelenia marketingu a komunikácie bratislavského magistrátu Milan Vajda.

Práce súvisiace so zabezpečením exponátov v lapidáriu, s konzerváciou murív a ďalšími úpravami v exteriéri sa robia zatiaľ v súlade s časovým harmonogramom projektu. „Dôvodom rekonštrukcie je dlhodobá podpora zachovania kultúrnych pamiatok Bratislavy, ako aj záujem verejnosti o spomínanú národnú kultúrnu pamiatku, ktorá je súčasťou unikátneho reťazca opevnení na rímskej hranici,“ povedal M. Vajda.

Ako ďalej uviedol, v rámci projektu je naplánovaná aj výsadba zelene v areáli kastela. Konkrétne pôjde o revitalizáciu pôvodného trávnika, vysadenie nových trávnatých plôch. Chýbať by nemala ani trváca zeleň popri múre dotvárajúca charakter doby, napríklad vinič a pavinič, či zeleň v prenosných kvetináčoch s citlivejšími na chlad rastlinami ako oleander alebo figa.

Súčasťou opravy tábora je predovšetkým konzervácia murív veže, studne, kanála a dlažby a vybudovanie chodníkov. Oprava vyhliadkovej plošiny už bola ukončená. V rámci projektu sa robia aj konzervačné práce na objektoch, ktoré už boli pred približne 25 rokmi opravované, ale ktoré si vyžadujú opätovnú úpravu. Obnova kultúrnej pamiatky sa zameriava aj na zabezpečenie historických predmetov získaných pri archeologickom výskume rímskeho vojenského tábora, ktoré sa nachádzajú v budove lapidária.

Podľa expertov z Mestského múzea Bratislava si niektoré exponáty pre zachovanie dobrého stavu vyžiadali inštaláciu klimatizácie. Niektoré kamenné nálezy boli umiestnené na pevné podstavce, iné boli stabilizované bez podstavca v umelom kameni. V blízkej budúcnosti by malo byť pred farebný reliéf Daidala a Ikara nainštalované sklo s ochranným filtrom chrániacim farby exponátu.

K novým archeologickým nálezom patria keramické črepy, mince, stavebné prvky ako strešná krytina, mazanica, dlážka a keramika, ďalej bronzové fragmenty, kostené ihlice, kahance či železné predmety. Nálezy sú uchovávané v depozitári Múzea mesta Bratislavy. Ostatné predmety, ktoré sa v tábore našli v minulosti a vystavovali ich v lapidáriu, budú aj naďalej prístupné verejnosti v rámci stálej expozície.

Obnova Gerulaty by mala stáť okolo 4,5 milióna korún. Takmer 2,3 milióna korún pôjde z prostriedkov Európskej únie, vyše dva milióny zaplatí štát, zvyšných 225-tisíc korún pôjde z rozpočtu mesta Bratislava. Práce na obnove pamiatky sa začali 1. februára tohto roka.

Páčil sa vám článok?