Trvalý boj o Rusovce eskaluje

23.10.2006
Páčil sa vám článok?

Policajný vyšetrovateľ ešte stále neuzavrel prípad z minulých komunálnych volieb v Rusovciach, nad ktorých dôveryhodnosťou vyjadril pochybnosti aj prokurátor, a už u časti občanov vyvolávajú pochybnosti i nadchádzajúce voľby.

Rozhodnutím miestneho zastupiteľstva sa totiž znížil počet poslancov z jedenásť na deväť. Starosta Rusoviec Dušan Antoš uvádza, že je to v súlade so zákonom o Bratislave, jeho odporcovia však tvrdia, že je v tom iný zámer. „V kuloároch som počul, že je to preto, aby nedostali priestor tí, čo rýpu do samosprávy,“ vyjadril sa súčasný poslanec Jozef Mallinerits. Dodal, že bez ohľadu na reči treba zvažovať primeranosť tohto rozhodnutia, keď za posledných desať rokov sa počet trvale bývajúcich v Rusovciach zvýšil z 1800 na 2800 ľudí.

Viacerí Rusovčania tiež upozornili, že starosta nominoval na doplnenie miestnej volebnej komisie dvoch členov, ktorí pracovali aj vo volebnej komisii v roku 2002, keď došlo k podivným udalostiam okolo volieb. Pýtajú sa, či majú pri nedoriešenom prípade spochybnených volieb právo ich účastníci sedieť v novej volebnej komisii.

D. Antoš uviedol, že do komisie nominoval ľudí, ktorých pokladá za „...čestných a svedomitých, a preto sú tam. Konajú podľa svojho vedomia a svedomia a majú ho čisté.“ Starosta označil reči o zmanipulovaní volieb v roku 2002 za mediálne kačice a povedal, že nemá o niečom podobnom žiadnu informáciu z prokuratúry, ani z polície.

Hovorca bratislavskej krajskej prokuratúry René Vanek však k prípadu spred štyroch rokov uvádza: „Trestné konanie vedené pre trestný čin marenia prípravy a priebehu volieb pod spisovou značkou 1Pv 726/03 nie je doteraz skončené a vo veci nebolo doteraz doteraz nikomu vznesené obvinenie, takže z dôvodu rešpektovania prezumpcie neviny nie je možné zabrániť nikomu z členov volebnej komisie z roku 2002 aby sa stali členmi volebnej komisie i v roku 2006.“ Znamená to, že priebehom obecných volieb v Rusovciach sa stále zaoberajú orgány činné v trestnom konaní.

Podľa dokumentov, ktoré máme k dispozícii, sa nedá jednoznačne dokázať úmysel nesprávne sčítať volebné výsledky, ale rad podozrení tu je. Podľa prokurátora, ktorý sa prípadom zaoberal v rokoch 2003-2004, členovia volebných komisií spochybnili identitu a neporušenosť archivačných obalov s volebnými dokumentmi. Za najpodstatnejšiu okolnosť, ktorá vyvoláva dôvodné pochybnosti o dôveryhodnosti oficiálnych volebných výsledkov v Rusovciach, orgány prokuratúry považujú nadbytok volebných lístkov. Podľa toho by sa mohli do urien dostať neplatné hlasy preferujúce niektorého kandidáta. Protokolárne pred voľbami v roku 2002 prevzali Rusovce od Okresného úradu Bratislava V 1700 hlasovacích lístkov, pri vyšetrovaní však zaistili až 1769 lístkov.

Páčil sa vám článok?