Kreatívci z Cvernovky nájdu miesto v bývalej strednej školy

12.5.2016
0
Kreatívci z cvernovky nájdu miesto v bývalej strednej školy - znak_bsk
Páčil sa vám článok?

Budova bývalej Združenej strednej školy chemickej na Račianskej ulici v Bratislave by sa mala stať sídlom Centra kreatívneho priemyslu. Na základe dnes podpísaného memoranda medzi Bratislavským samosprávnym krajom (BSK) a Nadáciou Cvernovka by tu mali nájsť priestor kreatívci, ktorí musia ku koncu júna opustiť svoje ateliéry v budove Pradiarne bratislavskej Cvernovky.

Predseda BSK Pavol Frešo pri dnešnom podpise memoranda o vzájomnej spolupráci uviedol, že do nových priestorov by mal prejsť celý "ekosystém" Cvernovky. Priznal, že nahradiť genius loci pôvodného miesta je veľmi ťažké. "Snažíme sa však vytvoriť podmienky, ktoré umožnia rozvoj kreativity, a nadviazať, ba i rozvinúť tradíciu Cvernovky," povedal Frešo. Deklaroval záujem kraja pozdvihnúť centrum na úroveň porovnateľnú s podobnými zázemiami vo Fínsku alebo Veľkej Británii, kde má kreatívny priemysel omnoho hlbšie korene. "Takže tie predstavy máme veľmi smelé," priznal Frešo.

Spoluzakladateľ Nadácie Cvernovka Boris Meluš potvrdil, že okrem ateliérov, v ktorých v Cvernovke pracovali kreatívci rôzneho zamerania, od maliarov, architektov až po IT vývojárov, by nové priestory mali priniesť aj verejnú funkciu. "Miesto by tam mali mať koncertné akcie, umelecké podujatia i divadlo. Našou predstavou je, že na tomto mieste spojíme kreatívny priemysel s kultúrno-spoločenským životom mesta i celého regiónu," ozrejmil Meluš.

Budova bývalej chemickej priemyslovky už viac ako šesť rokov neslúži pôvodnému účelu, je dlhodobo nevyužívaná a prázdna a snahy BSK o predaj boli opakovane neúspešné.

Umelcom a kreatívcom združeným v Nadácii Cvernovka končí ku koncu júna nájom priestorov v budove Pradiarne bývalej továrne na výrobu cvernových nití. Súčasný majiteľ objektu pristúpil k dohode o výpovedi z dôvodu havarijného stavu budovy a nevyhnutnosti rekonštrukcie, ktorej musí predchádzať pamiatkový výskum.

(TASR)

Páčil sa vám článok?