Ak sa zruší solidarita, pre Rusovce je lepšie odtrhnúť sa

23.2.2016
0
Ak sa zruší solidarita,pre rusovce je lepšie odtrhnúť sa - znak_rusovce
Páčil sa vám článok?

Miestne zastupiteľstvo v mestskej časti Rusovce prijalo 18.2. uznesenie, v ktorom žiada hlavné mesto, aby nedalo hlasovať o zmene štatútu, ktorý sa týka 3 percent z výnosov z dane z príjmov fyzických osôb (tzv. princíp solidarity) až dovtedy, kým sa nezmenia koeficienty prerozdelenia podielov z tejto dane.

Podľa ekonóma Miestneho úradu (MÚ) v Rusovciach Pavla Holúbka by bolo v súčasnosti zníženie či zrušenie princípu solidarity pre obec likvidačné. „Ak by sa princíp solidarity zrušil, v roku 2016 by to znamenalo o 300.000 eur menej v rozpočtoch malých MsČ, ak by sa znížil o polovicu, bolo by to menej o 150.000 eur, čo je pre Rusovce neprijateľné“, uviedol Holúbek pre TASR s tým, že najskôr treba zmeniť koeficient prerozdelenia výnosov z dane z príjmov fyzických osôb.

„Podľa nášho názoru sú tieto kritériá nespravodlivé, pretože napríklad Petržalka má koeficient 1,05, čiže dostane o 5 percent viac z podielových daní, ako by mala dostať podľa počtu obyvateľov“, vysvetlil Holúbek s tým, že Rusovce dostanú podľa koeficientu 0,94 o 6 percent financií menej, ako by mali dostať podľa počtu obyvateľov.

Princíp tzv. solidarity sa týka siedmich malých MsČ, okrem Rusoviec, Jaroviec a Čunova aj Vajnor, Devína, Lamača a Záhorskej Bystrice. Na MÚ v Rusovciach už urobili aj analýzy, či by pre nich v prípade zmeny nebolo lepšie, ak by hospodárili samostatne. „Ak by sme sa od hlavného mesta odtrhli, finančne by sme na tom boli lepšie, ako keď nám zrušia solidaritu“, uzavrel Holúbek s tým, že určite by zvládli aj otázku, ako riešiť autobusové spojenie s hlavným mestom.

(TASR)

Páčil sa vám článok?