Ružinovský podnik je v strate, môže mu hroziť konkurz

22.4.2015
0
Ružinovský podnik je v strate, môže mu hroziť konkurz - cistenie_ruzinov
Páčil sa vám článok?

Ružinovský podnik verejnoprospešných služieb (RPVPS), ktorého akcionárom je bratislavská mestská časť Ružinov, nie je v dobrom finančnom stave. Podľa súčasného vedenia spoločnosti bolo jeho hospodárenie ku koncu minulého roka v červených číslach. Mestskej časti navrhlo niekoľko riešení. Jedným je aj vyhlásenie konkurzu.

Predseda Predstavenstva RPVPS Milan Sokol, ktorý túto funkciu zastáva od marca, dnes na rokovaní miestnych poslancov deklaroval, že nové vedenie zaviedlo kontrolné opatrenia s cieľom zníženia nákladov a zvýšenia výnosov spoločnosti. Začiatkom apríla mestskej časti zaslal podnik štyri návrhy riešenia problému, a to vyhlásenie konkurzu, založenie novej spoločnosti, reštrukturalizáciu, alebo danie spoločnosti do dlhodobého prenájmu.

Podľa Sokola mal RPVPS k 31. decembru 2014 záporné vlastné imanie vo výške 1,7 milióna eur, kumulovaný záporný účtovný hospodársky výsledok na úrovni 2,3 milióna eur. Za rok 2014 dosiahla spoločnosť hospodársku stratu 461.000 eur a záväzky voči veriteľom a štátnej správe boli vo výške zhruba 2,3 milióna eur.

"Chceme sa správať zodpovedne a rozhodli sme sa preto oprieť o odporúčanie, ktoré by bolo vo vypracovaní odbornej detailnej analýzy externej spoločnosti v ekonomicko-právnej oblasti," uviedol Sokol. Výsledkom analýzy by malo podľa jeho slov byť koncepčné riešenie so zameraním na finančný a právny dosah. "Inými slovami, potrebujeme sa oprieť o čísla," podotkol predseda Predstavenstva RPVPS.

Tvrdí, že nové vedenie spoločnosti už má nový finančný plán, ktorý chcú schváliť tento týždeň na predstavenstve. "Ten sa opiera o zisk, ktorý by RPVPS mohol vyprodukovať," vysvetlil. Pokladá to za ukazovateľ, vďaka ktorému sa oplatí zabojovať za podnik. Zásadný problém vidí v tom, že doterajšia činnosť RPVPS bola zaťažená zmluvami, v ktorej si mala spoločnosť prenajímať svoju hlavnú činnosť treťou stranou.

"My sme dostali spoločnosť vyčistenú od týchto zmlúv. Tu vzniká nádej, že sme schopní v budúcnosti dosiahnuť zisk," skonštatoval Sokol. Tvrdí však, že tento predpoklad musí podporiť aj znalecký posudok. Na základe neho sa má preukázať, či majetok podniku bude na úrovni záväzkov. "Či dokážeme uhradiť všetky záväzky najmä voči malým veriteľom, ktoré treba čo najskôr vyriešiť," doplnil. Podlžnosti u veľkých veriteľov chce riešiť pomocou splátkových kalendárov.

Tento problém vyvolal medzi račianskymi poslancami diskusiu, ako a prečo k súčasnému stavu podniku došlo. Niektorí poslanci uviedli, že by mala byť vyvodená zodpovednosť voči osobám, ktoré to spôsobili. Sokol na tieto otázky odpovedal, že po výsledkoch nezávislej kontroly zvážia, či nastali skutočnosti k vyvodeniu trestnoprávnej zodpovednosti. "Nechcite za mesiac urobiť zázrak, mi ten zázrak môžeme spraviť v máji alebo v júni, keď budeme mať čísla. Chceme mať istotu, že sme vyčerpali všetky možné riešenia a sú tu také, ktorými môžeme predísť konkurzu," dodal Sokol.

Miestne zastupiteľstvo sa napokon uznieslo, aby na každom jeho zasadnutí boli poslanci o stave a ďalších krokoch v RPVPS informovaní. Taktiež požaduje od mestskej časti, ako akcionára spoločnosti, zverejnenie predmetných zmlúv za roky 2010 až 2014.

RPVPS poskytuje v Ružinove letnú a zimnú údržbu komunikácií III. a IV. triedy, vyprázdňovanie odpadových nádob, správu i údržbu trhovísk či údržbu verejnej zelene.

(TASR)

Páčil sa vám článok?