Karlovka zdedila po exstarostke miliónové súdne spory

10.2.2015
0
Karlovka zdedila po exstarostke miliónové súdne spory - Karlova_Ves_úrad
Páčil sa vám článok?

Mestská časť Karlova Ves bola k 31. decembru 2014 účastníkom konania v 22 súdnych sporoch. Ako odporca vystupuje v 15 sporoch. Vyplýva to zo správy, ktorou sa 10. februára zaoberalo karloveské miestne zastupiteľstvo. V najväčšom spore by mala Karlovka zaplatiť takmer 12 miliónov eur.

Predkladateľ správy, vicestarosta mestskej časti Branislav Záhradník (nezávislý) poslancov informoval, že z 22 sporov je finančné plnenie predmetom 12 súdnych konaní.

Medzi spory najcitlivejšie pre pokladnicu Karlovej Vsi patria tie, v ktorých je mestská časť žalovaná pre nesprávny úradný postup a prieťahy v konaní stavebného úradu, s čím súvisia požiadavky na náhradu škody a ušlého zisku. V prípade umiestnenia stavby v lokalite Staré Grunty ide o požadovanú náhradu škody vyše 11,6 milióna eur. V spore okolo umiestnenia stavby na Matejkovej ulici žiada žalobca náhradu škody takmer 1,73 milióna eur. V prvom z týchto prípadov mal podľa B. Záhradníka stavebný úrad nekonať 17 mesiacov.

Vicestarosta upozornil, že o týchto sporoch predchádzajúce vedenie mestskej časti neinformovalo poslancov ani pracovníkov miestneho úradu. Bývalá starostka Iveta Hanulíková (v roku 2010 kandidovala za Smer), ktorá je v súčasnosti poslankyňou Karlovej Vsi (SNS, Smer-SD, Strana moderného Slovenska a Strana zelených na Slovensku), sa z dnešného rokovania ospravedlnila.

„Je to drzosť. Vlastne sme boli v zastupiteľstve v predchádzajúcich štyroch rokoch komparzisti,“ uviedol Peter Buzáš (OKS) v diskusii. „Akoby sme boli daní bokom a v prípade výkonu prenesenej štátnej správy v rámci stavebného úradu nás niekto postavil do pozície, že my nemusíme nič vedieť,“ dodal Marcel Zajac (nezávislý). Jeden z nových poslancov Juraj Kmeťko (nezávislý) hovoril, že je to „des“. Podľa Vladimíra Dullu (nezávislý) je to poučenie do budúcnosti pre všetkých.

Zastupiteľstvo sa uznieslo, že prednosta Karlovej Vsi bude v štvrťročných termínoch predkladať informáciu o stave súdnych sporov, v ktorých je účastníkom mestská časť.

B. Záhradník považuje za dôležité venovať zvýšenú pozornosť najmä tým sporom o náhradu škody, kde ide o sumy vyššie ako milión eur. Upozornil, že povinnosť zaplatiť miliónové odškodnenia by mali drastický dosah na mestskú časť.

„Je potrebné vyvinúť maximálne úsilie, aby mestská časť vyšla z týchto sporov čo najlepšie, no treba vychádzať z toho, že nezákonné konanie sa pravdepodobne stalo a ak sa preukáže vzťah medzi nezákonným postupom a vzniknutou škodou, možnosti mestskej časti sú výrazne limitované,“ upozornil S. Záhradník.

©TASR | jak

Páčil sa vám článok?