Bratislava má byť v rozpočtovom provizóriu až do marca

28.1.2015
0
Bratislava má byť v rozpočtovom provizóriu až do marca - Nesrovnal_rozpočet
Páčil sa vám článok?

Nový primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal (nezávislý) plánuje návrh rozpočtu mesta na rok 2015 predložiť poslancom až na marcovom zastupiteľstve. Dovtedy má byť hlavné mesto v rozpočtovom provizóriu. Proti tomu sa už ohradil mestský poslanec a predseda poslaneckého Klubu pre Bratislavu Martin Borguľa (Smer-SD). Vyzval primátora, aby rozpočet predložil čo najskôr.

„Keďže termín volieb bol v novembri 2014 a primátor nastúpil do funkcie 11. decembra 2014, musí sa podrobne oboznámiť s hospodárením mesta za uplynulé obdobie a predložiť taký rozpočet, ktorý bude odrážať priority fungovania Bratislavy na ďalšie obdobie,“ vysvetlila bratislavská hovorkyňa Ivana Skokanová. „To si vyžaduje určitý čas,“ podotkla.

Súčasný primátor však bol v minulom volebnom období nielen mestským poslancom, ale aj predsedom finančnej komisie mestského zastupiteľstva.

Podľa M. Borguľu je urýchlené schválenie rozpočtu v záujme všetkých mestských podnikov, inštitúcií i Bratislavčanov. „Preto som vyzval pána primátora, aby predložil rozpočet na schválenie čo najskôr, aj za cenu zvolania mimoriadneho mestského zastupiteľstva,“ povedal predseda Klubu pre Bratislavu. Pôvodne sa podľa neho malo o rozpočte rokovať na februárovom zasadnutí.

Bratislava bola v rozpočtovom provizóriu aj vlani. Vtedajší primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD) dokument z rokovania v decembri 2013 stiahol, lebo podľa neho nedošlo k dohode s poslaneckými klubmi na definitívnej podobe rozpočtu. Poslanci ho potom schválili koncom januára 2014.

V rozpočtovom provizóriu môže mesto mesačne financovať len výdavky do výšky jednej dvanástiny rozpočtu predchádzajúceho roka.

©TASR

Páčil sa vám článok?