Bratislavčania v Európskom výbore regiónov

28.1.2015
0
Bratislavčania v európskom výbore regiónov - svajc.EU_
Páčil sa vám článok?

Do Európskeho výboru regiónov (VR), politického zhromaždenia EÚ miestnych a regionálnych orgánov, bolo vymenovaných aj 18 miestnych politikov zo Slovenska. Delegácia, ktorú navrhla vláda SR a 27. januára schválila Európska rada, bude počas budúcich piatich rokov zasadať vo Výbore regiónov a zastupovať záujmy slovenských miest a regiónov v EÚ.

Záujmy bratislavského regiónu budú zastupovať riadni členovia Vladimír Bajan, starosta Petržalky, Pavol Frešo, župan Bratislavského kraja, a Ivo Nesrovnal, primátor Bratislavy. Náhradníkom je Martin Berta, vicežupan Bratislavského kraja.

Slovenská delegácia, zložená z  deviatich riadnych členov a deviatich náhradníkov, bude súčasťou nového 350-členného zhromaždenia VR zloženého z miestnych a regionálnych politikov, ktorého nové päťročné funkčné obdobie sa začína vo februári.

VR existuje od roku 1994. Po podpísaní Maastrichtskej zmluvy bol zriadený s cieľom umožniť európskym miestnym a regionálnym samosprávam ovplyvňovať dianie v EÚ. Všetci 350 členovia VR musia byť zvolení vo voľbách v ich domovských mestách a regiónoch. Miestni a regionálni politickí zástupcovia sa stretávajú šesťkrát za rok v Bruseli s cieľom viesť diskusie o politických prioritách a prijímať stanoviská k právnym predpisom EÚ.

Slovenská delegácia sa prvýkrát stretne 11. februára v Bruseli počas prvého plenárneho zasadnutia v novom funkčnom období VR. Všetci členovia VR na tomto zasadnutí zvolia aj nového predsedu a prvého podpredsedu zhromaždenia.

(brn)

Páčil sa vám článok?