Staré Mesto spoplatní viac parkovacích miest pre návštevníkov

20.1.2015
0
Staré mesto spoplatní viac parkovacích miest. ale nie pre staromešťanov - Parkovanie Staré Mesto
Páčil sa vám článok?

Už pár dní po posledných komunálnych voľbách nový starosta Starého Mesta Radoslav Števčík avizoval, že chce z miestneho úradu prepustiť približne 70 ľudí. O toľko ich tam je podľa neho viac ako pred štyrmi rokmi. Úrad je zbytočne nafúknutý. Prepúšťaním sa má ušetriť a optimalizovať práca.

Prví  zamestnanci už z úradu odišli. „Zo 180 úradníkov ich k 19. januáru na vlastnú žiadosť odišlo 15 až 20. Ďalších asi 10 až 15 avizovalo odchod v najbližších mesiacoch,“ uviedol R. Števčík.

Až nová organizačná štruktúra ukáže, koľko ľudí bude treba prepustiť. Tá by mala byť hotová do konca januára. „Podľa nej by sme prispôsobili počty pracovníkov na jednotlivých oddeleniach. Staré Mesto má 14 oddelení a 37 referátov – myslím, že to je príliš veľa. Iné mestské časti majú okolo osem oddelení a referátov podstatne menej,“ vysvetľuje starosta.

Vedenie Starého Mesta sa súčasnosti okrem iného venuje návrhu rozpočtu na tento rok. Mestská časť by chcela zafinancovať hlavne opravu ciest a chodníkov, pretože podľa neho sú v katastrofálnom stave. „Z prenájmu parkovacích miest v zóne BPS Park dostávame okolo 250-tisíc eur ročne. Tieto peniaze však ani zďaleka nestačia na to, aby sme vedeli opraviť aspoň tie cesty, ktoré sú v zóne so spoplatneným parkovaním,“ upozorňuje R. Števčík.

Tento rok chce preto spoplatniť aj niektoré doteraz nespoplatnené parkovacie miesta pre návštevníkov Starého Mesta. „Z príjmov by sme chceli v budúcnosti opravovať cesty a chodníky. To je jedna z priorít na tento rok,“ avizoval. „Ak to nemá ísť z daní Staromešťanov, chceme peniaze vyzbierať od návštevníkov centra pri parkovaní,“ dodal.

Starosta zatiaľ plánuje len tie investície, ktoré zdedil z predchádzajúceho volebného obdobia. Z eurofondov v rámci Integrovanej stratégie rozvoja mestských oblastí sa má zrekonštruovať Základná škola na Vazovovej, denný stacionár na Záhrebskej či obnoviť park na Kmeťovom námestí. Na päť projektov je 1,2 milióna eur.

Projekty musia podľa R. Števčíka dokončiť do konca júla, v krajnom prípade do konca septembra a práce na rekonštrukcii školy na Vazovovej sú rozrátané na osem mesiacov. „Ak sa nám to nepodarí, nedostaneme peniaze z eurofondov a celé financovanie ostane na nás. Je to veľké riziko, a preto sa tento do ďalších veľkých projektov nebudeme púšťať. Sústredíme sily, aby sme načas dokončili začaté investície,“ zdôraznil starosta.

Samospráva po voľbách dostala grant z nórskych fondov na rekonštrukciu Pisztoryho paláca. Za asi pol milióna eur sa má počas 12 mesiacov opraviť jeho strecha a fasáda. „Do toho by sme sa chceli tiež pustiť. Palác opravu strechy i fasády naozaj potrebuje,“ dodal R. Števčík.

©TASR ¦ brn

Páčil sa vám článok?