Zo staromestských ulíc má zmiznúť 38 reklamných trojnožiek Pre Sent

17.1.2015
0
Zo staromestských ulíc má zmiznúť 38 reklamných trojnožiek pre sent - rybne_present1
Páčil sa vám článok?

Prvých 38 reklamných trojnožiek má zo staromestských ulíc zmiznúť už v týchto dňoch. Nový starosta Starého Mesta Radoslav Števčík (nezávislý) totiž spoločnosti Pre Sent, s.r.o., nepredĺžil od 1. januára 2015 zaujatie verejné priestranstva pre 38 reklamných zariadení.

„Od 1. januára sú reklamné trojnožky na Rybnom námestí a na viacerých staromestských uliciach bez súhlasu mestskej časti Staré Mesto. Spoločnosť Pre Sent sme informovali, že nesúhlasíme s ďalším zaujatí verejného priestranstva ich reklamnými zariadeniami a vyzvali sme ich, aby tieto bezodkladne odstránili,“ uviedol starosta Števčík.

Mestská časť Staré Mesto súčasne za rok 2014 dodatočne vyrubila spoločnosti Pre Sent miestnu daň za ďalších 31 štvorcových metrov. Pôvodne totiž pre 38 zariadení bola vyrúbená daň za užívanie siedmich štvorcových metrov. Nový starosta Števčík však upozornil, že každé reklamné zariadenie má byť podľa zákona zdanené samostatne sadzbou za každý začatý štvorcový meter a deň, čo znamená, že celkovo 38 reklám zaberá 38 štvorcových metrov.

Na Hviezdoslavovom námestí zatiaľ zostane 19 reklamných trojnožiek Pre Sent do konca roka. V ich prípade totiž nejde o zaujatie verejného priestranstva, ale predchádzajúce vedenia Starého Mesta pozemok pod nimi opakovane prenajali tejto súkromnej spoločnosti za 3,32 eura za jedno zariadenie (100 Sk) ročne. Naposledy túto nevýhodnú zmluvu v roku 2012 predĺžila bývalá starostka Táňa Rosová.

„Nielenže finančné podmienky prenájmu sú pre mestskú časť nevýhodné, týchto 19 reklamných zariadení narúša aj celkový vzhľad promenády na Hviezdoslavovom námestí,“ uviedol starosta Števčík. Po skončení nájomnej zmluvy už neplánuje jej ďalšie predĺženie.

(brn)
Foto: Juraj Kopřiva

Páčil sa vám článok?