Lamačskí poslanci nepredĺžili nájom cirkevnej škôlke, hrozí je tak zánik

27.5.2014
0
Lamačskí poslanci nepredĺžili nájom cirkevnej škôlke, hrozí je tak zánik - skolka_lamac
Páčil sa vám článok?

Cirkevnej materskej škole sv. Filipa Neriho v Lamači hrozí po piatich rokoch existencie zánik. Škôlke, ktorej zriaďovateľom je Arcibiskupský úrad v Bratislave, totiž 30. júna 2014 končí zmluva na prenájom obecných priestorov na Zlatohorskej ulici. Lamačské miestne zastupiteľstvo totiž doteraz nerozhodlo o žiadosti na predĺženie nájmu na ďalších 5 rokov.

Ešte 13. marca 2014 bola žiadosť arcibiskupského úradu zaradená na rokovanie miestneho zastupiteľstva, na návrh časti poslancov však zastupiteľsvo vypustilo z programu s tým, že treba doplniť informáciu o počte detí prihlásených do obecnej Materskej školy na Heyrovského ulici, ktorej zriaďovateľom je mestská časť.

Ani na aprílovom zasadnutí miestneho zastupiteľstva poslanci 23. apríla 2014 neschválili predĺženie priestorov pre túto materskú školu.

„Z dôvodu akútneho riešenia uvedeného stavu a z dôvodu rozumného apelovania na príslušných poslancov sme aj formou petície žiadali všetkých, ktorým uvedený problém nie je ľahostajný, o verejnú podporu. Podpísalo ju viac ako 1600 ľudí, čo je historicky najpodporovanejšia petícia v Lamači,“ uviedla Katarína Ješková z občianskeho združenia Iniciatíva lamačských rodičov.

Predĺženie nájomnej zmluvy pre cirkevnú škôlku blokujú lamačskí miestni poslanci Marta Janyšková, Anna Marková, Gabriela Bizoňová, Pavol Čech a Radoslav Olekšák. „Všetky komisie odporučili predĺžiť nájom pre cirkevnú

škôlku, pričom finančná komisia navrhla dať podmienku, aby minimálne 95% z počtu prijatých detí bolo s trvalým pobytom v Lamači, a na kontrolu nám poskytol zriaďovateľ pre internú potrebu miestneho úradu len menný zoznam detí. V súčasnosti chodí do cirkevnej škôlky vyše 20 % detí mimo Lamača. A počet prihlásených mimolamačských detí na budúci školský rok je takmer 33 %,“ tvrdia poslanci.

Rodičia oponujú, že to nie je pravda. Škôlka podľa nich už 5 rokov dodržiava dohodu, že počet lamačských detí je najmenej 80%. Problém môže vzniknúť, keď sa niektorá rodina odsťahuje do okolitých mestských častí, no dieťa nechajú dokončiť škôlku v Lamači. Na budúci rok je prihlásených 59 detí, z čoho je 40 Lamačanov. Prijatých však za rok môže byť len 23-25 detí, pričom vždy majú prednosť Lamačania.

Petíciou za predĺženie nájmu pre cirkevnú školu, ako aj samotným návrhom na predĺženie nájomnej zmluvy sa budú lamačskí poslanci opäť zaoberať vo štvrtok 29. mája 2014. Deň predtým, 28. mája o 17.00 h, bude na Malokarpatskom námestí Koncert za škôlku, ktorý má vyjadriť podporu jedinej lamačskej cirkevnej škôlke.

(lam)


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 1998-2014 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?