Okná na škole nevymenili, dôvodom bol zrušený tender

30.8.2013
0
Okná na škole nevymenili, dôvodom bol zrušený tender - zs_majernikova
Páčil sa vám článok?

Plánovaná výmena okien na budove Základnej školy Alexandra Dubčeka na Majerníkovej ulici v Karlovej Vsi sa počas leta napokon neuskutočnila. Víťaz tendra totiž s mestskou časťou neuzavrel zmluvu o dielo a tak sa verejná súťaž musí opakovať. Do nej sa opätovne prihlásil víťaz prvej súťaže i spoločnosť, ktorá predložila druhú najlepšiu ponuku.

"V ZŠ na Majerníkovej ulici sme chceli pokračovať v osádzaní plastových okien na prvom a druhom poschodí budovy, keďže okná na treťom poschodí boli vymenené už minulý rok," uviedol prednosta miestneho úradu v Karlovej Vsi Rastislav Velček. Rekonštrukciu mala zrealizovať spoločnosť, ktorá v rámci verejnej súťaže ponúkne v elektronickej aukcii najnižšiu cenu. "Tou bola suma 38.000 eur, vrátane DPH," informoval Velček a dodal, že okná sa mali vymeniť do konca letných prázdnin, aby sa nenarušil priebeh vyučovacieho procesu. "Žiaľ víťaz a následne druhá spoločnosť, ktorá ponúkla druhú najnižšiu cenu, zo súťaže odstúpili, takže mestská časť bola nútená celú súťaž zrušiť a urobiť nanovo," oznámil Velček s poukázaním na skutočnosť, že hoci bolo dôvodom zrušenia súťaže jednostranné rozhodnutie spoločnosti, náklady na súťaž si u nich mestská časť vymáhať podľa zákona nemôže. "Paradoxne, obe spoločnosti sa však prihlásili znova do novovyhlásenej súťaže," dodal Velček.

Víťazná spoločnosť SHS Building podľa listu zaslanom MČ Bratislava-Karlova Ves, odôvodnila svoje odstúpenie tým, že pri určení ceny došlo k ľudskej chybe a cena bola napočítaná iba v rámci výmeny okien na jednom poschodí. Spoločnosť Panorama Slovakia, ktorá ponúkla druhú najvýhodnejšiu cenu argumentovala rozhodnutie nepodpísania zmluvy o dielo tým, že v podmienkach tendra neboli uvedené úplné a presné technické údaje. Podľa spoločnosti išlo napríklad o to, že v skutočnosti mali okná oveľa väčšie rozmery a rekonštrukcia si vyžadovala náročnejší technologický postup, vzhľadom k čomu spoločnosť nevedela garantovať ani lehotu dokončenia rekonštrukcie. Spoločnosť preto v liste mestskej časti navrhla, aby súťaž zrušila a bola vyhlásená nová súťaž s upresnením technických údajov.

(TASR)

Páčil sa vám článok?